Wijn en kaas combinaties! Onweerstaanbaar lekker!

Rode wijn en kaas combinaties

Gisteren gaf ik je hier op het blog al een aantal tips om mooie wijn en kaas combinaties te maken en deelde ik een handige infographic met een aantal wijn en kaas combinaties. Vandaag wil ik je toch iets meer vertellen over het combineren van bepaalde wijnsoorten met kaas. Daar gaan we…

Lichte, fruitige, rode wijn combineren met kaas

Lichte, fruitige, rode wijnen komen vaak uit de wat koelere klimaatzones. De druiven die groeien en bloeien in een koel klimaat worden minder rijp dan druiven in een warm klimaat. Als de druiven in een koel klimaat worden geplukt, is er minder zuur en minder suiker in de druiven aanwezig. Dit heeft frissere wijnen met een lager alcoholpercentage tot gevolg.

Bij lichte, fruitige, rode wijn kun je denken aan:

  • Beaujolais (primeur) gemaakt van gamay.
  • Pinot Noir uit de Elzas.
  • Spätburgundur (Pinot Noir) uit Duitsland en Oostenrijk.
  • Bardolino uit Italië.
  • Rode Loire gemaakt van pinot noir en cabernet franc.
  • Eenvoudige Pinot Noir uit de Bourgogne.
  • Pinot Noir uit Nieuw-Zeeland.

Deze wijnen zijn goed te combineren met kazen als:

  • Belegen en extra belegen Noord-Hollandse Gouda.
  • Port salut en St. Paulin.
  • Cambozola.
  • Rochebaron.

Volle, rode wijn en kaas combinaties

Volle rode wijnen komen vooral uit de wat warmere klimaatzones. Bij volle, rode wijn speelt de opbrengst per hectare een grote rol. Hoe lager de opbrengst per hectare, hoe geconcentreerder de wijn. Volle, rode wijn krijgt vaak ook nog houtrijping.

Bij volle, rode wijn kun je denken aan:

  • Italië. Vooral Sangiovese, Barbera, Nebbiolo en Nero d’Avola.
  • Bijna alle wijnregio’s leveren mooie, volle, rode wijnen. Bijvoorbeeld Tempranillo en Garnacha.
  • En dan met name de wijnen van verschillende druivensoorten uit het zuidoosten. Dus wijnregio’s als Languedoc, Roussillon en Provence.
  • Chili. De Chileense Carmenère, Merlot en Cabernet Sauvignon zijn vaak vol van smaak.
  • Australië. Bijvoorbeeld de Shiraz of Cabernet Sauvignon.
  • Zuid-Afrika. De Pinotage en Cabernet Sauvignon.
  • Argentinië. Al denk je niet direct aan dit land. Ze zijn er wel, zij het in mindere mate. Vooral dan Malbec, Cabernet Sauvignon en Syrah.

Volle, rode wijn is prima te combineren met:

  • Old Amsterdam.
  • Rotterdamse Oude.
  • Oude Noord-Hollandse Gouda.
  • Kernhem.
  • Gruyere.
  • Fourme d’Ambert.
  • Castello Blue.
  • Cambozola.

Rode port combineren met kaas

Rode port is ideaal om te combineren met kaas. Port is meestal iets zoeter dan rode wijn. Port is immers een versterkte wijn. Dat houdt in dat tijdens de gisting alcohol wordt toegevoegd, waardoor de gistcellen sterven en het gistproces stopt. Dan zijn nog niet alle suikers omgezet en in koolzuur en alcohol, waardoor de wijn zoet blijft. Ook bij port zijn er veel verschillende soorten,  zoals

  • Ruby Port. Helder rood met fruitig karakter.
  • Tawny Port. Transparanter en bruiner van kleur, qua smaak rijper en zachter.
  • Vintage Port. Gemaakt in de betere jaren, korte houtrijping en dan tientallen jaren rijpen om op dronk te komen.
  • Colheita Port. Ook deze wordt alleen in de betere jaren gemaakt en rijpt dan minimaal 8 jaar op hout. Zeer transparant, bruin van kleur en een zeer rijp karakter.

Rode port is ideaal te combineren met:

  • Oude Noord-Hollandse Gouda.
  • Oude Rotterdamse.
  • Old Amsterdam.
  • Hollandse Blauwader.
  • Blue Stilton.
  • Roquefort.
  • Fourme d’Ambert.
  • Cambozola.

Natuurlijk is dit geen volledige lijst en zijn er absoluut combinaties die ik niet genoemd heb. Mis je nu een overheerlijke kaas bij een bepaald wijntype dan hoor ik het graag via redactie@wijnspijsblog.nl.

Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *