Aix en les Baux de Provence (deel 1)

0
21
Aix en les Baux de Provence (deel 1)

Aix-en-Provence deed zijn imago als stad van de kunst en literatuur pas in de laatste decennia weer eer aan. Koning René, graaf van Provence, had deze stad in de 15e eeuw tot centrum van de kunst gemaakt, hem vele priveleges gegeven en zijn wijn bekendgemaakt.

Na de Franse Revolutie volgeden harde tijden, waarbij Aix door Marseille in de schaduw gesteld werd. Tegenwoordig blinkt de universiteitsstad opnieuw uit, niet in de laatste plaats door het jaarlijks terugkerende festival, waarvoor ook een bijzondere cuvée gebotteld wordt.

Miniregio met microklimaat

Aix zelf is, op het kleine palet aan wijnbouwveldjes na, vanwaar men een blik op de stad werpt, geen wijnbouwstad. Dat was in de 18e eeuw nog anders, toen de 23.000 ha wijnbouwgebieden tot aan de stad liepen. Daarvan is nog maar 420 ha overgebleven, dat duidelijk op afstand van de stad ligt en zich grotendeels in zuidwestelijke, westelijke en noordelijke richting uitstrekt, terwijl naar het oosten met de Montagne Sainte-Victoire de Côtes de Provence beginnen.

In het noorden vormt de Durance, die zich tussen de Montagne du Luberon en de Chaine de Tréverasse een weg baant; de grens. Hier bezit het door verre wijnbouwvelden bedekte dal steenachtige, leemachtige zandgronden. Naar het oosten toe vormt het gebied tussen Jouques en Rians een uitzondering, dat met het naburige Artiques tot het departement Var hoort, terwijl de andere 47 gemeenten van de appellation tot de Bouches-du-Rhône behoren.
Op een hoogte van meer dan 300 meter heerst een microklimaat, dat aanzienlijk kouder is dan men van de Provence verwacht. Dit vertraagt de rijping van de druiven, wat voor de wijnboer grote risico’s kan betekenen, maar de structuur en het aroma van de wijnen ten goede komt.

George Brunet van het goed Vignelaure, vroeger eigenaar van de derde cru classé La Lagune, toonde als eerste aan welke klasse de wijnen bereiken kunnen. Vanaf 1989 nam Peter Fischer, een in Californië geschoolde wijnboer van Duitse afkomst, Château Revelette de leiding over in de miniregio met zijn Grand Vin, die uit syrah en cabernet geassembleerd wordt en tien jaar oud kan worden, terwijl men de gebruikelijke rode wijn van de regio slechts een levensduur van drie tot vijf jaar toekent.

Nieuwe generatie rode wijnen

Syrah en cabernet sauvignon zijn in de Coteaux d’Aix algemeen tot de basis van serieus te nemen rode wijnen gaan behoren. Daarbij toont de Bordelaiser supervariëteit in de Provence – in de Coteaux d’Aix zowel als in de Côtes de Provence – een eigen, maar geen Atlantisch profiel. Vaak krijgt de laatrijpende cabernet hier het juiste weer, waardoor de groene, plantaardige aroma’s en tannine door kruidige, zwarte bessenachtige fruitigheid vervangen worden. Met de syrah krijgen de kruidige en fruitige aroma’s duidelijk een zuidelijk stempel, zonder plomp of zwaar uit te vallen. Ook andere zones van de appellation, zoals de gebieden rond Saint-Cannat en Lambesc, liggen tussen 200 en 300 meter boven de zeespiegel en bezitten daardoor een gematigd Middellandse-Zeeklimaat met een latere rijpingstijd.

De wijnen tonen meestal een licht verhoogde zuurheid, die de rosés, die hier inmiddels meer dan de helft van de productie uitmaken en vaak voor het grootste deel uit grenache noir bestaan, een frisheid en evenwicht geeft. Ook de zeldzamere wijnen, waarvoor men de op de clairette, ugni blanc, rolle, sémillon en grenache blanc teruggrijpen kan, bezitten een aangename frisheid, waarvan het in de warmere gebieden meestal ontbreekt. Op alle landgoederen biedt men de drie wijnkleuren aan, niet zelden zelfs op twee kwaliteitsniveaus.

De wijnvlakten, die rond de Étang de Berre aangelegd werden, genieten een bijzondere mild klimaat met verhoogde luchtvochtigheid, waarin de druiven vroeg rijpen en ronde, harmonische wijnen geven. Op de kalksteenrotsen bij Lançon, die tot 1000 ha grote landgoed van Château Calisanne behoren, herkent men nog de ruïnen van een vestingdorp, dat de Kelt-Liguriërs in de 4e eeuw v.Chr, aanlegden, voor de Romeinen het gebied onderworpen. Thans rijpen hier naast olijfbomen en amandelen de druiven, die afhankelijk van opbrengst, selectie en bereiding, wijnen met fruitaroma’s charme geven of – liefst na een flesrijping van vier tot vijf jaar – goed uitdrukking geven aan het dichte, complexe karakter van het terroir.

Morgen lees je meer over Les Baux de Provence

BRONNEN: Uitgeverij: Ullmann
Titel: WIJN
ISBN: 978-3-8331-4617-6
AUTEURS: André Dominé, Eckhard Supp, Ulrich Sautter, Wofgang Fahsbender

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in