Aix en les Baux de Provence (deel 2)

0
24
Aix en les Baux de Provence (deel 2)

Gisteren schreef ik hier op de blog al een artikel over Aix en les Baux de Provence, waarbij ik je het een en ander vertelde over de geschiedenis, het klimaat en de rode wijnen uit dit gebied. Dat ging vooral over Aix. Vandaag meer over Les Beaux de Provence.

Les Baux de Provence

Beaux de Provence
Bron panoramafoto Les Baux de Provence: “Baux de Provence” door Benh LIEU SONG – Eigen werk. Licentie CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons.

Zonder twijfel zijn de Alpilles een van de meest fascinerende landschappen van de Provence. De gespleten kalkrotsen contrasteren met de azuurblauwe hemel. Pijnbomen en wilde kruiden bepalen de flora en de wijnranken. In het kleine, slechts zes gemeenten omvattende gebied ten zuiden van Avignon en ten noordoosten van de Camargue is het warmer en vochtiger dan in de Coteaux d’Aix, waartoe het gebied vroeger behoorde. Een jaarlijks aantal zonne-uren, dat tussen 2700 en 2900 schommelt, garandeert de beste rijping. Bovendien zorgt de mistral er met zijn hevige winden voor, dat ziekten beperkt blijven. Noël Michelin maakte als eerste gebruik van de natuurlijke omstandigheden en organiseerde in 1968 zijn Domaine des Terres Blanches volgens ecologische principes – een van de eerste bio-landgoederen van Frankrijk. Zijn voorbeeld had succes. Van de veertien landgoederen, die de 330 ha van de appellation delen, wordt de meerderheid van de wijnbouwgebieden op zeer steenachtige, kalkachtige gronden volgens natuurgetrouwe methoden bewerkt, twee bedrijven telen biodynamisch en vier andere volgens een erkende biologische manier.

Niet minder belangrijk is de zelfdiscipline, die de domeinen zichzelf oplegden bij het bereiken van hun eigen appellation in 1995. Met een hogere plantdichtheid, het rigoureus snoeien van de wijnranken, lage opbrengsten en een rijping van ten minste twaalf maanden voor rode wijnen bekenden ze eenduidig kleur. Zo beperkte het rosé-aandeel zich tot slechts eenvijfde deel van de oogst in plaats van de viervijfde Côtes de Provence.

Bij de rode wijn maakte men een bewuste keuze voor een afspiegeling van de variëteit, waarin grenache en syrah de hoofdrol spelen – met mourvèdre en cabernet – om een duidelijk Provençaals karakter te presenteren. Dankzij de hoge kwaliteit van de wijnen, de toeristische aantrekkingskracht van het bezienswaardige dorp Les Baux en van de Alpilles, alsmede de grote concentratie van luxueuze restaurants zijn de faam en de vraag naar de AOC Les Baux de Provence gewaarborgd.

BRONNEN: Uitgeverij: Ullmann
Titel: WIJN
ISBN: 978-3-8331-4617-6
AUTEURS: André Dominé, Eckhard Supp, Ulrich Sautter, Wofgang Fahsbender

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in