Beaujolais, een culinaire regio

0
29
Beaujolais een culinaire regio

De Beaujolaisstreek kan noch over spectaculair natuurschoon, noch over culturele monumenten opscheppen. Maar het is een streek met een hart, waar men de kunst van genieten verstaat, waarbij de lievelingsgerechten uit Bourgogne of Lyon afkomstig zijn. Daarom vindt men, uitzonderingen daargelaten, geen uitgebreide, maar wel een goede gastronomie.

Terrines en worsten – vooral Andouillete –, Boeuf Bourgignon en eieren in rode wijnsaus zijn typische gerechten uit de streek, en ook worstproducten spelen een belangrijke rol. De arbeiders in Lyon voedden zich in de vroege morgenuren met degelijke kost en ook de wijnboeren en werknemers in Beaujolais ontwikkelen een mâchondie het vroeger en vooral tijdens de oogst met de Lyonese variant kon opnemen.

Inmiddels is deze maaltijd wat ‘afgeslankt’ en dient hij de wijnbouwers, die in alle vroegte in de wijnbergen aan het werk gaan, meer als snack. Hun mand is voornamelijk gevuld met gedroogde worsten en gerookt spek, boerenbrood, natuurlijk een fles beaujolais en kazen uit de Monts du Beaujolais. Deze op de boerderijen door de boeren zelf gemaakte kaas van geiten- en/of koeienmelk zijn in de Beaujolais zelf en in Lyon zeer gevraagd.

En wat drink je daar nu bij? Natuurlijk! Een beaujolais

Bij al deze specialiteiten past een beaujolais. En hoe pikanter het eten, hoe eenvoudiger en jonger de wijn mag zijn. De goede, gerijpte crus van de beaujolais kunnen daarentegen ook copieuze vlees- en wildgerechten begeleiden. Deze wijnen moeten dan warmer geserveerd worden (bij ongeveer 16 graden C) als jonge beaujolais, Beaujolais Villages, of zelfs Beaujolais Primeurs. Voor deze fruitige en looistofarme wijnen zijn temperaturen van 12 tot 14 graden Celsius ideaal, anders verliezen ze dat wat een goede beaujolais uniek maakt: de vrucht.

Meer lezen over de wijnstreek Beaujolais?

Bron: WIJN, geschreven door André Dominé, Eckhard Supp, Ulrich Sautter & Wofgang Fahsbender (Uitgeverij Ullmann, ISBN: 978-3-8331-4617-6)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in