Beaujolais, wijnbouw tussen rivier en berg

0
22
De Beaujolais en stukje geschiedenis

Vanuit het oogpunt van het wijnrecht gezien, behoort de gehele Beaujolais tot de Bourgogne. De Beaujolais strekt zich uit tussen Lyon en Mâcon met een lengte van ongeveer 55 km en een breedte van ongeveer 15 km. Er wordt in totaal op 23.000 ha 1,4 miljoen hectoliter wijn geproduceerd. Daarvan wordt bijna de helft als Beaujolais Primeur of Nouveau verkocht.

De Beaujolais, een streek gelegen tussen berg en rivier

Naast landgoederen met wijngaarden en handelshuizen spelen ook coöperaties traditioneel een grote rol: de negentien caves produceren een derde van de totale oogst. De wijngaarden bedekken de eerste, uit de Saône-vlakte opstijgende hellingen van de Monts du Beaujolais, maar gaan niet verder dan een hoogte van 450 meter. In het zuiden bestaan de gronden voor het grootste deel uit mergel en een kalkrijke ondergrond uit het Mesozoïcum. Maar in de richting van Saône bevinden zich in de oostelijke gebieden gronden met puimsteen uit het jongere geologische tijdperk. De beste wijnbergen, ten noorden van Villefranche, hebben een kristallijn karakter, gaan terug op het Paleozoïcum en vertonen graniet en leisteen – de laatstgenoemde, wanneer hij uit elkaar valt, geeft mineralen af die van invloed zijn op de aromavorming van de wijnen.

De Beaujolais wordt in het oosten door de Saône begrensd. Op de hellingen die naar deze rivier gekeerd liggen, strekken de wijngebieden zich uit, daarboven en daarachter grenzen de bosrijke Monts du Beaujolais, waarvan de hoogste top bijna tot 1000 meter reikt. In het noorden reiken de heuvels van de Beaujolais bijna tot de beroemde rotsen van Solutré, in het zuiden gaan ze over in de Monts du Lyonnais en in het westen in het departement Loire.

Meer lezen over de wijnstreek Beaujolais?

Bron: WIJN, geschreven door André Dominé, Eckhard Supp, Ulrich Sautter & Wofgang Fahsbender (Uitgeverij Ullmann, ISBN: 978-3-8331-4617-6)

Bron kopfoto: “Beaujolais Wine country” by Geoff Wong – originally posted to Flickr as Wine country. Licensed under CC BY 2.0 via Wikimedia Commons.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in