Houdbaarheid van wijn: Hoe lang kun je een open fles wijn bewaren?

Hoe zit het met de houdbaarheid van wijn? Altijd de grote vraag. Hoe lang blijft wijn lekker nadat je de fles hebt geopend? Hoe lang is wijn houdbaar? Het zal regelmatig gebeuren dat een fles wijn niet in één keer op gaat. Hoe lang kun je de wijn die dan nog in de fles zit bewaren? Het is natuurlijk zonde om het restant van de wijn weg te moeten gooien. Dus hoelang kun je een open fles wijn bewaren en maakt het nog uit of het om rode wijn, witte wijn of rosé gaat?

De houdbaarheid van wijn

Zuurstof speelt een belangrijke rol bij de houdbaarheid van wijn én bij de ontwikkeling van wijn. Zodra je een fles wijn open maakt, kan er door het verwijderen van de kurk zuurstof bij de wijn komen. De wijn ontwikkelt zich dan sneller en beïnvloedt de houdbaarheid van wijn. En hoe meer ruimte er in de fles is, dus als er al een aantal glazen wijn uit de fles zijn geschonken, hoe sneller wijn zich zal ontwikkelen. Blijft een geopende fles wijn lang staan dan zul je zien dat de rode kleur verandert naar bruin, en van helder naar troebel. Dit noemen we oxidatie van wijn. Laat je een fles wijn lang open staan dan zal de wijn ook gewoon bederven.

Maar… hoe lang blijft een open fles wijn houdbaar

Zoals we net al schreven, ontwikkelt wijn zich door zodra de fles is geopend en kan deze uiteindelijk ook bederven. Als je een fles wijn open hebt gemaakt, is het aan te raden deze zo snel mogelijk op te makne ( 😀 ). Een open fles witte wijn of rosé kun je langer bewaren dan een open fles rode wijn. Rode wijn kun je het beste binnen twee dagen opdrinken. Witte wijn en rosé, bewaard in de koelkast, kun je zo’n 3 à 4 dagen open laten staan.

Rode wijn van oudere jaargangen is vaak wat langer te bewaren. En het klinkt misschien gek, maar ook rode wijn kun je goed bewaren in de koelkast. De koude temperatuur in de koelkast vertraagt het oxidatie-proces.

Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: