Aan tafel in Toscane

wijnboek recensie aan tafel in toscane - wijngaarden
Aan tafel in Toscane neemt de lezers mee op een buitengewone reis naar een van de meest gevierde bestemmingen ter wereld – een streek die beroemd is om zijn wijngaarden en Etruskische schatten.’ In dit, uit het hart geschreven, boek onderzoekt schrijfster Lori De Mori de geschiedenis, cultuur en tafel van Toscane en onthult zij een fascinerende regio vol traditie.

In een scala van schitterende recepten en een tekst die is doorweven met verhalen en anekdotes beschrijft Lori De Mori de scheidslijnen die bepalend zijn voor de Toscaanse keuken. Een schat aan illustraties – prachtige foto’s, aansprekende aquarellen en een met de hand getekende kaart – draagt bij aan dit onvergetelijke portret van een pittoresk landschap dat reizigers – en koks – eeuwenlang heeft weten te betoveren.

Een vierkant stuk schiacciata – “plat brood” – zo uit de oven en parelend van olijfolie. Een kom soep van cannellinibonen opgediend in een osteria in de schaduw van de magnifieke Torre di Mangia in Siena. Een bistecca fiorentina die is geroosterd boven gloeiende houtskool in een boerderij in Chianti. Het genot van een schep koude en romige gelato op een Florentijns piazza.

Wijnboek Aan tafel in ToscaneAan tafel in Toscane neemt de lezer mee op een verleidelijke reis naar deze en andere vertrouwde Toscaanse decors, alles in een traag tempo om volop te genieten van de wijngaarden en olijfgaarden, middeleeuwse dorpjes en renaissancesteden, vervagende fresco’s en statige beeldhouwwerken. Dit tijdloze Italiaanse verblijf ontvouwt zich in een elegante en informatieve tekst en een schat aan recepten, waaronder: Gebakken polenta met ansjovissaus. Spinazie-ricottagnocchi in bouillon. Gesmoord wildzwijn. Gesmoorde venkel met Parmezaanse kaas en Perziken in rode wijn.

Samen weerspiegelen de recepten, stuk voor stuk, schitterend gefotografeerd, de Toscaanse eerbied voor tradities in de keuken en het leven van alledag.

Toch is Aan tafel in Toscane meer dan alleen een kookboek. De schrijfster Lori De Mori, die in de buurt van Florence woont, deelt haar kennis in een levendige tekst waarin de geschiedenis, cultuur en het landschap van deze vermaarde en geliefde streek samenvloeien. In bijna dertig kaderteksten onderzoekt zij gevarieerde onderwerpen als funghi porcini, visverkopers, pecorinokaas en de rituelen van il bar. Deze charmante inzichten maken samen met  een zeer persoonlijk relaas, adembenemend mooie fotografie, prachtige aquarellen en een uitgebreide woordenlijst van Aan tafel in Toscane een gedenkwaardig portret van een regio en zijn eten – een oord waar men het verleden koestert en tegelijkertijd het heden hartstochtelijk omhelst.

Titel: Aan tafel in Toscane
Uitgeverij: De Lantaarn
Auteur: Lori De Mori
ISBN: 90-5426-099-8
Uitgelicht: Arie Benda

NB: Wilt u Toscane eens bezoeken? Mail dan naar fattoria@lavialla.it. Vraag om informatie (en noem mijn naam – Arie Benda – erin. U krijgt dan vermoedelijk uitgebreide informatie.)

Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: