Kookboek Culinardia España – Spaanse specialiteiten (recensie)

kookboek spaanse specialiteiten“De keuken van een land is het landschap in een kookpot”, merkte de Catalaanse auteur Josep Pla (1879-1981) eens op. Een blik in de potten en pannen toont echter niet alleen een landschappelijk panorama. Als we culinaire gewoonten van een land bekijken, dan wordt langzaam maar zeker de essentie van de cultuur duidelijk. Net als bij het wijn proeven, zijn lef en geduld een schone zaak en moeten we openstaan voor nieuwe dingen.

Spanje is erg geliefd om zijn zonnige oorden en witte stranden. Maar juist onder deze populariteit heeft het land enorm te lijden. Clichés reduceren de werkelijkheid tot hapklare brokken; dat geldt zowel voor de Spaanse cultuur zowel de keuken: paella en inktvis, rode wijn en sangria zijn in onze beleving van Spanje zo prominent geworden dat we amper meer open staan voor iets nieuws.

In dit boek is juist aandacht voor de verscheidenheid van Spanje, de vele aspecten van de natuur, de cultuur en de keuken. Alleen al door de verschillende klimatologische omstandigheden kan er geen uniforme kookkunst bestaan: het vochtige, koele klimaat in het noordwesten brengt andere  producten voort dan de zachte kuststreek en de schrale hoogvlakte van Midden-Spanje met de hete zomers en ijskoude winters. Veel van de volkeren die Spanje in de loop der eeuwen veroverden, hebben een spoor achtergelaten dat we met ons gehemelte ook nu nog kunnen volgen: Romeinen, Joden, Arabieren, mensen die in de Nieuwe Wereld waren geweest, en de vele pelgrims naar Santiago de Compostela die gebruiksartikelen, gebruiken en ideeën op het Iberisch schiereiland introduceerden.

Natuurlijk heeft een land dat zo gevarieerd is en waar zo veel verschillende mensen – Andalusiërs en Aragonesen, Catalanen en bewoners van de Canarische eilanden, Basken en Madrilenen – leven, ook een complexe kookkunst ontwikkeld. Niet in de eerste plaats omdat verschillende mensen verschillende smaken hebben, maar ook omdat een schaapsherder in de Pyreneeën nu eenmaal warme kost prefereert boven het lichte maal van de arbeider op de plantages in de Levant.

De Spaanse keuken is altijd trouw gebleven aan zijn wortels: koken met hetgeen de aarde voortbrengt. De beslissing om bij de keuze van de recepten sterk op de traditionele keuken van de afzonderlijke gebieden terug te grijpen, is dan ook een logische geweest. Natuurlijk zijn naburige streken niet exact te scheiden: vaak lijken ze op elkaar door de geografische omstandigheden, historische verwantschap en voortdurende wederzijdse beïnvloeding. Naast de vele verbindende elementen zullen hier echter vooral de bijzonderheden en specialiteiten behandeld worden.
Dit boek nodigt u uit te genieten. Ga mee op onze culinaire reis door Spanje. De liefde die u ongetwijfeld voor het land zult gaan voelen, mag dan in eerste instantie door de maag gaan, maar zal uiteindelijk veel dieper gaan. Tenslotte is eten een zinnelijke bezigheid – voor uw ogen en uw gehemelte, voor het hart en het verstand.

Kookboek Culinardia España – Spaanse specialiteiten

kookboek culinaria espanaVoorwoord: Marion Trutter
Uitgever: Ullmann & Könemann, Culinaria
ISBN: 978-3-8331-3357-2
(Verkrijgbaar bij bol.com)

UITGELICHT: Arie Benda, APERITIEF©

Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: