Boeuf Bourguignon; altijd een succes!

0
17
Boeuf Bourguignon; altijd een succes!

Na een smakelijke maaltijd met onze wijnvrienden – rond de feestdagen van vorig jaar – een tijdje geleden dus, was het nu onze beurt. Wij zouden de maaltijd voorbereiden. Na een tijdje puzzelen waren we eruit. We zouden een Franse maaltijd serveren! Boeuf Bourguignon. Ee avond op z’n Frans, met Les chansons Françaises op de achtergrond. Franse wijn van Mas des Dames (2012 La Diva) en het kon niet mis gaan; wat het ook niet deed.

Wat heb je nodig voor Boeuf Bourguignon?

Petra had berekend dat de bereidingstijd van de Boeuf Bourguignon ongeveer 2 uur zou zijn, maar eerst de dag ervoor natuurlijk de boodschappen. Petra dacht en ik schreef:

  • 1 kilo kogelbiefstuk (lekker mals, m’n smaakpapillen begonnen al te werken),
  • 3 plakken bacon (zonder zwoerd natuurlijk),
  • 30 gram bloem,
  • 1 eetlepel natuurlijke olijfolie,
  • ongeveer 12 zure uitjes,
  • 1 bouquet garni,
  • rode wijn (250 milliliter),
  • 500 milliliter runderbouillon (vers getrokken uit  een stuk runderbeen),
  • 200 gram kleine Franse champignons en
  • 1 teen knoflook (geperst).

De kassabon maar niet mee…

Boeuf Bourguignon; de bereiding

Van Petra mocht ik het vet en zeen van de biefstuk snijden en daarna het vlees in blokjes. De blokjes haalde ik lichtjes door de bloem. Ondertussen was zij bezig met de bacon, die ze in vierkantjes sneed. Ondertussen verwarmde ze de olie in onze stoofpan van 2½ liter en bakte de bacon op een matig vuurtje. Daarna haalde ze de bacon eruit en braadde ze het vlees in kleine hoeveelheden aan, even later haalde ze het vlees eruit en zette ze het opzij. Ondertussen mocht ik de zure uitjes fruiten totdat ze bruin waren.

Petra (wat een kokkin heb ik hé…) deed het vlees en de bacon samen met het bouquet garni, de wijn, bouillon, champignons en knoflook terug in de pan. Ze bracht alles aan de kook en liet het 1½ uur sudderen tot het vlees boterzacht was. Het bouquet garni haalde ze uit de pan en het geheel zette ze op tafel. Ondertussen hield ik mij bezig met het snijden van de ovenverse stokbroden, ook uit eigen oven.

Als nagerecht hadden we een kaasplankje, op z’n Frans natuurlijk en op een eigengemaakte kaasplank. Dit dessert vroeg om een dessertwijn. Dat werd een witte Trockenbeerenauslese uit Oostenrijk. Klaar! Heerlijk…, er bleef niks over; alsof Ilja Gort had meegegeten.

Welke wijn drink je bij Boeuf Bourguignon?

Wijnadvies: La Diva 2012 van Mas des Dames

VdP des Coteaux de Murviel rouge: De geologische ligging van dit prachtige domein zorgt voor een permanente aanwezigheid van waterreserves in de bodem, zelfs in de warmste zomers. Ook de koele winden die er continu waaien, zorgen voor een unieke frisheid in alle wijnen die hier worden gemaakt. Lidewij en haar team bewerken alle wijngaarden op biologische wijze. De druiven voor La Diva, de topcuvée, zijn afkomstig van de beste percelen syrah (50%), grenache (30%) en heel oude alicante (100 jaar oude stokken!). De rendementen zijn van nature laag. De Diva krijgt een opvoeding van minimaal twaalf maanden op eikenhouten vaten.

Proefnotitie
Een heerlijke neus van rijp zwart fruit als bramen en zwarte kersen, met ook iets van kreupelhout, verse kruiden, vijgen en specerijen. De smaak is prachtig geconcentreerd, licht kruidig met zoete fruittonen en fijne, rijpe tannines en eindigt in een heerlijke frisse en elegante afdronk. Mooi bij jachtschotels, wildstoofpot, ossenhaas en gegrilde entrecote.

Bron kopfoto: “Bœuf bourguignon” by Slayschips. Licensed under CC BY 4.0 via Wikimedia Commons.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in