Hoe open je een fles champagne?

Champagnefles openen

Champagne wordt al snel geassocieerd met feest. Mousserende wijn, en vooral champagne, zijn en blijven dranken die vaak bij feestelijke gelegenheden worden geschonkenTegelijkertijd zijn het uitgesproken verfijnde wijnen die altijd enige jaren in de fles rijpen.

Om ervoor te zorgen dat het subtiele spel van de aroma’s dat zich tijdens het bewaren heeft ontwikkeld ook in het glas behouden blijft, moet je een fles champagne voorzichtig openen. Niets heeft een zo nadelige invloed op de harmonische, elegante smaak als het laten knallen van de kurk. Wie champagne op correcte wijze wil openen en serveren, dient precies de volgende regels te volgen (de regels zijn afkomstig van een sommelier van het Ritz in Parijs).

Regels bij het openen van een fles champagne

  1. Champagne kan het beste in een met ijswater gevulde koeler worden gekoeld en geserveerd worden bij 8-10 graden celcius.
  2. Voor het verwijderen van het metalen omhulsel moet het rondom de flessenhals ingesneden worden.
  3. Vervolgens wordt het omhulsel eraf gehaald en kan het blootgelegde metaalgraad worden losgedraaid en verwijderd.
  4. Terwijl de hand de flessenhals omvat, moet met de duim de kurk tegengehouden worden.
  5. De rechterhand houdt de kurk vast, terwijl met de linkerhand voorzichtig de hele fles wordt gedraaid.
  6. Wie van champagne houdt, laat nooit de kurk knallen, omdat hierdoor te veel koolzuur en aroma’s ontsnappen.
  7. De fles ligt op de uitgestrekte vingers, terwijl de duim in de holte grijpt.
  8. Vlak boven het glas gehouden, stroomt de champagne rustig en zonder al te veel te schuimen in het glas.
  9. Een tulpvormig en helder kristallen glas laat het bouquet en de tintelende frisheid het beste tot zijn recht komen.

Video: Hoe maak ik een fles champagne open?