Beaujolais is mogelijk de bekendste Franse wijn. Elk jaar op de derde donderdag van november viert men de aankomst van de nieuwe beaujolais van Los Angeles tot Tokio. Sinds het eind van de jaren ’60 heeft de reputatie van snel geproduceerde wijn zich over de hele wereld verspreid. Wat vroeger slechts een plaatselijke gewoonte was, het uitschenken van de nieuwe beaujolais in de bars van Lyon – de bouchons – , gebeurt nu overal.
De beaujolais heeft ongetwijfeld van deze hausse geprofiteerd, maar de veelzijdigheid van zijn producten wordt door de populariteit van de Nouveau (of Primeur) vaak weggedrukt. Tussen Lyon en Mâcon worden namelijk ook wijnen geproduceerd die gemakkelijk kunnen wedijveren met de beroemde bourgognewijnen. Dat deze top-beaujolais lang niet zo bekend is als andere Franse topwijnen is betreurenswaardig, maar aan de andere kant heeft dit wel invloed op de prijzen: beaujolais van eerste kwaliteit is veel gunstiger in aanschaf dan een vergelijkbare bourgogne.
Historisch gezien maakte de wijnstreek Beaujolais nooit deel uit van de regio Bourgogne. Alleen het noordelijk deel werd aan het departement Saô-sur-Saône toegewezen en behoort dientengevolge administratief tot Bourgondië. Het grootste deel van de Beaujolais en zijn hoofdstad Villefranche-sur-Saône daarentegen zijn onderdeel van het departement Rhône.
Vanuit het oogpunt van het wijnrecht gezien, behoort de gehele Beaujolais echter tot Bourgondië.
In de 14e eeuw had het belangrijkste druivenras van de Beaujolais, de gamay, zelfs de beste gebieden van de Côte d’or veroverd, wat de toorn opwekte van Filips de Goede, hertog van Bourgondië. In het jaar 1395 beval hij de gamay uit te roeien. In plaats daarvan werd verder noordelijk pinot noir aangeplant.
In Beaujolais echter en in Mâconnais wist de gamay zich te handhaven. Zijn fijnste expressie bereikt hij op de kristallijne gronden van de noordelijke Beaujolais, de crus. Negen van de tien crus, met uitzondering van Régnié, kregen ook het recht hun gamay als Bourgogne te etiketteren. Overal elders in Beaujolais mogen slechts de chardonnay en pinot de appellation bourgogne krijgen.
Meer lezen over de wijnstreek Beaujolais?
Bron kopfoto: “Beaujolais Wine country” by Geoff Wong – originally posted to Flickr as Wine country. Licensed under CC BY 2.0 via Wikimedia Commons.
Bron: WIJN, geschreven door André Dominé, Eckhard Supp, Ulrich Sautter & Wofgang Fahsbender (Uitgeverij Ullmann, ISBN: 978-3-8331-4617-6)