Decanteren of karafferen?

0
27
Decanteren of karafferen

Wat is het verschil tussen decanteren en karafferen? Wanneer decanteer je wijn en wanneer karaffeer je wijn? Het doel van decanteren is dat je wijn scheidt van het bezinksel (droesem) dat zich (onderin) in de fles heeft opgehoopt. Dit bezinksel komt bij het uitschenken van de wijn in het glas. Door te decanteren voorkom je dat. Het doel van karafferen is de wijn te laten ademen. Met andere woorden: oude wijnen decanteer je, jonge wijnen karaffeer je.

Decanteren van wijn

In flessen wijn die al jarenlang in de kelder liggen, zie je vaak een soort drab. Deze drab noem je bezinksel, depot of droesem. Bezinksel wordt gevormd door tannine en neerslag die in de loop der jaren in de fles is neergeslagen. Natuurlijk zie je die drab liever niet in je glas terug. Door het decanteren van wijn voorkom je dat. Overigens is decanteren van wijn niet verplicht.

Hoe decanteer je wijn?

Heb je gemerkt dat een fles wijn bezinksel bevat, zet de fles wijn dan een paar uur voordat je de wijn wilt schenken rechtop. Zo kan het bezinksel naar de bodem van de fles zinken. Vervolgens schenk je de wijn uit de fles over in een karaf. Zorg dat je hier voldoende licht hebt, zodat je de zwarte sporen van het bezinksel goed kunt zien. Zodra je die ziet in de flessenhals, stop je direct met het uitschenken van de wijn. Kies voor een smalle karaf, die je kunt afsluiten zodat er niet veel zuurstof bij de wijn kan komen. Zuurstof zorgt ervoor dat de kwaliteit van wijn minder wordt. En dat is zonder natuurlijk. Wacht dan ook met decanteren tot vlak voor het drinken van de wijn.

Karafferen van wijn

Door wijn te laten ademen, komen er meer aroma’s vrij. Daardoor worden rode wijnen bijvoorbeeld wat soepeler. Een fles wijn heeft lange tijd dicht gezeten, waardoor er soms een wat muffe geur ontstaat. Om deze geur te laten verdwijnen én tannines de kans te geven om wat ronder te worden, karaffeer je wijn. Het karafferen van wijn zorgt ervoor dat je meer van de geur en smaak van je wijn kunt genieten.

Hoe karaffeer je wijn?

Het karafferen van wijn is eenvoudig. Je schenkt de wijn uit de fles over in een karaf. Het liefst minimaal een uur voordat je de wijn gaat drinken. En afhankelijk van de kracht van de wijn kan dit zelfs ook 2 of 3 uur van te voren zijn. Houd bij het karafferen van wijn de fles bij het overschenken in de karaf wat hoger zodat er meer lucht bij kan komen. En om de wijn nog soepeler te maken, kun je de wijn in de karaf laten walsen. Gebruik een karaf met een brede, platte buik zodat de wijn veel ruimte heeft om met lucht in aanraking te komen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in