Decanteren van wijn

0
16
Decanteren van wijn

Het serveren van wijn lijkt een simpele handeling. Fles wijn openmaken en hup de wijn in het glas schenken. Een kind kan de was doen, daar is niets simpels aan. Toch zie je in restaurants gastheren, gastvrouwen en sommeliers er een hele ‘show’ van maken. Ze houden de fles op een bepaalde manier vast, schenken de wijn over in een karaf, etc. Waarom wordt wijn soms overgeschonken in een karaf?

Decanteren van wijn

Decanteren is het overschenken van wijn in een glazen karaf. Dit om de droesem (het bezinksel) van de wijn te scheiden, of om bij jonge wijn lucht bij de wijn te laten komen, zodat de wijn zich opent en zichzelf zachter presenteert.

Het decanteren van wijn dient met vaste hand te gebeuren. Vooral wanneer zich veel droesem heeft gevormd, is het belangrijk de wijn niet bloot te stellen aan trillingen omdat zich anders deeltjes uit de droesem kunnen losmaken.

Een vintage port bijvoorbeeld kan, niet in de laatste plaats door de toegevoegde brandy, een grote hoeveelheid tannine bevatten. Aangezien deze port vele tientallen jaren nodig heeft om in de fles te rijpen, kan zich een aanzienlijke hoeveelheid droesem vormen die een zesde of meer van de flesinhoud uitmaakt.

Voor het probleemloos decanteren van wijn is een praktisch hulpmiddel ontwikkeld. Het bestaat uit een metalen mand waar de fles enkele uren van te voren moet worden gelegd. De fles wordt in schuine stand voorzichtig ontkurkt. Door middel van een hendel kan men de fles zeer langzaam en geheel trillingvrij steeds schuiner houden, waardoor de heldere wijn probleemloos kan uitstromen.

Omdat bij oude wijnen het risico bestaat dat het toegenomen contact met de lucht in de karaf een nadelig effect heeft, bestaan er voor hen manden als hulpmiddel bij het serveren. De constante schuine positie van de fles voorkomt dat de droesem steeds opnieuw wordt omgewoeld, wat zou gebeuren als de fles na het inschenken gewoon wordt neergezet. Ook in dit geval legt men de fles voor het ontkurken in de mand, trek voorzichtig de kurk eruit en geef de wijn opnieuw een kleine rustpauze.

Meer over decanteren lezen? Bekijk ons artikel over het verschil tussen decanteren en karafferen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in