“Goedekope rode wijn is lekkerder”

0
17
Goedkope rode wijn is lekkerder

Volgens onderzoek van Spaanse neurowetenschappers heeft lichte rode wijn (rode wijn met een alcoholpercentage van maximaal 12 procent) meer smaak dan zwaardere rode wijn.

Althans dat blijkt uit een onderzoek van Spaanse neurowetenschappers. Zij ontdekten dat rode wijn met een lager alcoholpercentage, die vaak goedkoper is, lekkerder smaakt dan zwaardere wijnen met een hoger alcoholpercentage, die vaak duurder zijn. He?!?

Het onderzoek

Voor hun onderzoek lieten de Spaanse neurowetenschappers (maar liefst) 21 testpersonen verschillende soorten rode wijn proeven. Ondertussen analyseerden de neurowetenschappers met een scan welke reacties de verschillende soorten rode wijn opriepen in de hersenen.

Lichtere rode wijn heeft meer smaak

Uit de analyse van de scans bleek dat de hersenactiviteit in het deel van de hersenen, dat verantwoordelijk is voor smaakintensiteit, heviger was bij de lichtere soorten rode wijn. De soorten rode wijn met een lager alcoholpercentage dus. Deze lichtere rode wijnen gaven een fellere reactie in dit deel van de hersenen. Ook het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor de het “gevoel van beloning” na lekker drinken of eten liet meer activiteit zijn bij het drinken van lichtere wijnen.

Volgens de wetenschappers vinden de vrijwilligers de lichtere wijnen lekkerder, omdat ze door de hevigere hersenreactie bij het drinken van deze lichtere wijnen, meer aandacht besteden aan de smaak van de lichtere rode wijn dan aan de smaak van zwaardere rode wijnen. Doordat ze meer aandacht geven aan de lichte rode wijn ervaren zij deze eerder als lekker.

Overigens geven de wetenschappers wel aan dat dit kleinschalige onderzoek geen absolute waarheden bevat, maar juist meer mogelijkheden bloot legt om op objectieve wijze te testen hoe smaken ervaren worden.

Steeds meer alcohol in wijn

Het alcoholpercentage van wijn is de afgelopen jaren steeds hoger geworden. Was een alcoholpercentage van 12 procent 30 jaar geleden nog heel normaal en gangbaar, nu zie je steeds meer zwaardere wijnen met alcoholpercentages van 13, 14 of 15 procent in de schappen van de winkels staan. Volgens de wetenschappers is het de vraag of de consument wel zo dol is op deze zwaardere wijnen met een alcoholpercentage van meer dan 12 procent.

Wat vinden jullie? Wat heeft jullie voorkeur? Lichtere rode wijn met maximaal alcoholpercentage van 12 procent of zwaardere rode wijn met een alcoholpercentage van meer dan 12 procent?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in