Grüner Veltliner: Oostenrijks trots

0
20
Grüner Veltliner: Oostenrijks trots

De grüner veltliner is de “nationale druif” van Oostenrijk, waarvan de gelijknamige wijn “Grüner Veltliner” wordt gemaakt. Deze “nationale wijn” is Oostenrijks trots én visitekaartje. Ruim een derde van de totale druivenaanplant in Oostenrijk bestaat uit deze grüner veltliner en is daarmee de absolute nummer één in Oostenrijk. Je vindt de grüner veltliner vrijwel in heel Oostenrijk aangeplant (met uitzondering van Steiermark), maar doet het met name erg goed gedijt vooral goed ten noordwesten van Wenen in gebieden als Wachau, Kamptal en Kremstal.

Hoewel de druif ook bij buurlanden als Slowakije en Hongarije staat aangeplant en wordt gebruikt, denk je bij grüner veltliner toch vaak gelijk aan Oostenrijk en lekkere, frisse, witte wijnen (met een zuurtje).

Een stukje geschiedenis

Over de geschiedenis van deze druif is niets met zekerheid te zeggen. Men vermoedt dat de grüner veltliner genetisch afstamt van de (Tiroolse) traminer en dankt de druif zijn naam aan de streek Vatellina (in het Duits: Veltlin). Het enige punt is dat in deze streek geen spoor terug te vinden is van deze druif…. De echte bakermat van de grüner veltliner ligt in het noorden van Neder-Oostenrijk. Hoewel de gruner veltliner nu Oostenrijks nummer één is, is het pas sinds de jaren ’30 van de twintigste eeuw dat deze druif gebruikt wordt voor monocépages. Tot die tijd wordt deze druif vooral gebruikt in blends… Over een echte geschiedenis of traditie kunnen we dus wat betreft de grüner veltliner niet echt spreken.

Grüner Veltliner, een aantal kenmerken

De grüner veltliner gedijt goed op zowel arme als rijke bodems, maar doet het op z’n best op bodems met löss en leisteen. De druif rijpt vrij laat, is tijdens de bloei erg gevoelig én heeft veel zonuren nodig voordat de druif rijp is (half oktober). Wijnen van de grüner veltliner zijn er in allerlei soorten en smaken; van licht, fris, fruitig tot krachtig en rijk. De lichte wijnen hebben vaak een fijnere zuurgraad, terwijl de krachtigere wijnen te herkennen zijn aan het pepertje in de smaak. Andere herkenbare aroma’s van de grüner veltliner zijn: groene appels, citroen, paprika, witte peper, kruidigheid, honing, mineralen en amandelen. Wijnen van de grüner veltliner-druif zijn erg veelzijdig en vormen een uitstekend aperitiefje en zijn ook een prettige begeleider bij lichte voorgerechten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in