Ter onderscheiding van de Graves, waar de wijnbergen vandaag de dag nog altijd bijna tot in het centrum van Bordeaux doordringen, ligt in het noorden een betrekkelijk brede strook van de Haut-Médoc tussen de stad en het gebied van Margaux en zijn buurtgemeenten.

Margaux, Listrac en Moulis zijn de namen van de drie gemeentelijke appellations van dit zuidelijke deel van de Haut-Médoc. De natuurlijke omstandigheden onderscheiden zich hier wezenlijk van die in Pauillac, Saint-Julien of Saint-Estèphe. De typische zanderig-kiezelachtige Graves-steenslag met een ondergrond van kalksteen bepaalt de bodemstructuur en op klimatologisch gebied speelt de nabijheid van de Gironde een stabiliserende rol. Ook hier bieden de croupes of plateaux – kleine toppen of hoogten, waarop de gronden bijzonder goed ontwateren en de lagen steenslag bijzonder diep zijn – de beste condities voor de wijnranken.
Aan de westelijke rand van deze helft van de Haut-Médoc liggen de beide gebieden van Mouilis-en-Médoc en Listrac-Médoc. Ze bezitten beide geen crus classés, maar daarvoor in de plaats een groot aantal goede tot zeer goede Bourgeois. In Listrac, het noordelijkste van de gebieden met zijn ongeveer 670 ha wijnbergen, onderscheidt men drie bijzonder geschikte wijnbouwzones – Fonréaud in het zuiden, Fourcas in het noorden en Listrac zelf – die tot 40 meter hoog op enkele van de hoogste toppen van de Médoc liggen.
Veel merlot in de Médoc
De gronden van deze gebieden zijn ondanks gemeenschappelijke kenmerken zeer sterk verschillend. Fourcas, waarvan de crus de beste van deze appellation zijn, heeft silicaatdoortrokken zandgronden, waarop de cabernet goed rijpt en de wijnen kracht geeft, terwijl de merlot op de kalksteenformaties van de andere zones beter gedijt. In het algemeen komen cabernet en merlot hier in een verhouding van 2:1 of 1:1 voor, met een licht stijgende tendens voor de merlot, wat zacht-fruitige wijnen tot gevolg heeft.
Nog net iets kleiner dan Listrac is het zuidoostelijk aansluitende Moulis, waar men een dergelijk druivenspectrum aantreft. De cabernet beslaat er 50 tot 70 procent, de merlot 20 tot 50 procent. De wijnbergen liggen verspreid over het gemeentelijke gebied, waarbij enkele van de hier dominerende crus bourgeois – vooral Poujeaux en Chasse-Spleen – een kwaliteitsniveau tonen dat niet voor de vele crus classés van de buurgemeenten hoeft onder te doen.
Wijnen van druiven die op de zanderiger gronden groeien, lijken op die van Margaux, terwijl die van de kalksteengronden een gelijkenis vertonen met die van Pauillac. Het grootste prestige van de zuidelijke Haut-Médoc ontwikkelt ongetwijfeld de appellation Margaux, waartoe ook de gemeenten Arsac, Labarde, Cantenac, Issan en Soussas behoren. Met 1400 ha wijnbouwvlakte is dit ook het grootste van de afzonderlijke Médocgebieden, dat bovendien nog de meeste crus classés bezit. De wijnen van Margaux worden weliswaar voor 60 tot 75 procent uit cabernet geperst, maar gelden als wijnen met meer finesse en bouquet dan de andere appellations. Ze zijn van een niet te zware, onovertroffen elegantie, bijna net zoals de bourgognes uit Bordeaux, zoals ze ook vaak genoemd worden. Deze bijzondere kwaliteit is te danken aan een uiterst beschermd streekklimaat en de extreem schrale kiezelgronden op kalksteen of mergel. Voor het karakteristieke klimaat zorgen de lange eilanden, die in het gebied van de Gironde liggen en de koude noordenwinden tegenhouden die vanaf de monding opwaaien.
Maar het onvergelijkelijk prestige van deze appellation kon hem niet behoeden voor een diepe ingrijpende crisis in de jaren ’70. De algemene tendens in de Europese wijnbouw was kwantiteit boven kwaliteit. Door de combinatie met het grote schandaal over vervalste Médocwijnen en de voorziene oververhitting van de marktprijzen stortte de markt in. Na zeer bescheiden jaargangen hebben de wijnen van het gebied hun plaats thans weer heroverd.
BRONNEN: Uitgeverij: Ullmann
Titel: WIJN
ISBN: 978-3-8331-4617-6
AUTEURS: André Dominé, Eckhard Supp, Ulrich Sautter, Wofgang Fahsbender
Bron omslagfoto: Bégédan vineyards in the Haut-Medoc of Bordeaux. originally posted to Flickr as [1] Author: Jonas Roux