Kenmerken en eigenschappen van een Grüner Veltliner wijn

0
28
Kenmerken en eigenschappen van een Grüner Veltliner wijn

Zoals we al eerder hier op dit blog schreven, is er een verschil tussen Grüner Veltliner en grüner veltliner.  Ten eerste wordt het één met hoofdletters geschreven, terwijl de ander alleen maar kleine letters heeft En ten tweede wordt met Grüner Veltliner de wijn bedoeld, met grüner veltliner de druif. In dit blog gaan we het over de wijn hebben.

Grüner Veltliner: kenmerken en eigenschappen

De Grüner Veltliner heeft meestal een bleke tot strogele kleur. Kenmerkend is het spoortje groen dat je vrijwel in al deze wijnen terugziet.

De eerste vijf woorden die opkomen bij een wijn gemaakt van deze druivensoort zijn: appel, ananas, pepertje, citrus en bloemen. Deze wijnsoort wordt in veel verschillende stijlen aangeboden. Van heel lichtvoetig en fris tot rijk en krachtig. De smaakdiversiteit van deze wijnsoort is enorm doordat sommige wijnproducten kiezen voor vroeg geplukte druiven, terwijl andere wijnproducten liever kiezen voor druiven die later geplukt worden. Sowieso is de grüner veltliner een druif die laat in het seizoen rijpt.

Toch blijft deze wijnsoort eenvoudig te herkennen. Deze wijnsoort beschikt namelijk over een aantal zeer kenmerkende eigenschappen. Zoals het ‘pepertje’ (een wat pikante smaak) dat je vaak terug proeft bij deze wijn. Dit pepertje is sterker bij wijnen van vroeg geplukte druiven. Zo is een jonge Veltliner dan ook direct te herkennen aan dit pepertje, deze kruidigheid. (En ook aan een fris, aromatische karakter, groene appel en de strakke structuur van zuren.) Hoe rijper de druiven, hoe minder het pepertje op de voorgrond treedt.

Andere kenmerkende eigenschappen van deze wijn zijn het neutrale karakter en opwekkende frisheid. De grote diversiteit in smaken, de kruidigheid, het neutrale karakter en frisheid maken deze wijn een wijn die uitermate geschikt is voor aan tafel. Deze wijn overheerst nooit en kan bij veel verschillende soorten gerechten geschonken worden. En is daarnaast ook een heerlijke wijn om als aperitief te schenken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in