Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2016 in Drenthe

Ook in de provincie Drenthe zijn er verschillende wijngaarden te bezoeken tijdens de De Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2016! De Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2016 zijn in het weekend van 24 en 25 september 2016.

Welke wijngaarden in Drenthe doen er mee aan deze Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2016?

(Een overzicht van alle deelnemende wijngaarden in heel Nederland vind je hier…)

Wijngaard Havelte - Open Dagen Nederlandse wijngaardenWijngoed Havelte

Open dag: zondag 25 september 2016, 13.00-17.00 uur  

Slagdijk 1
7971 RL  HAVELTE
E pels0181@planet.nl
I www.wijngoedhavelte.nl
Routbeschrijving

Open Dagen Nederlandse Wijngaarden Wijnhoeve RunaWijngaard Runa

Open dag: zaterdag 24 september 2016, 13.00-17.00 uur en zondag 25 september 2515, 13.00-17.00 uur

Armweide 20
7963 RT  RUINEN
E info@wijngaardruna.nl
I www.wijngaardruna.nl
Routebeschrijving
Open dagen Nederlandse wijngaarden in de provincie Drenthe - Wij'n Gaard op Tiendeveen in Tiendeveen

Open dag: zaterdag 24 september 2016, 11.00-17.00 uur en zondag 25 september 2016, 11.00-17.00 uur

Berkenweg 32
7937 TE  Tiendeveen
E info@wijngaardoptiendeveen.nl
I www.wijngaardoptiendeveen.nl
Routebeschrijving

De Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2016

Al een aantal jaren worden de Open Dagen Nederlandse Wijngaarden met veel succes georganiseerd met als doel de Nederlandse wijn én Nederlandse wijngaarden meer onder de aandacht te brengen van het Nederlandse publiek. Bij Nederland denk je niet gelijk aan wijn, maar de afgelopen tientallen jaren is Nederland meer en meer een echt wijnland geworden met mooie, kwalitatieve wijnen.

En dat is precies wat men ook tijdens deze Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2016 wil laten zien. Wijngaarden in de provincie Drenthe, Groningen, Friesland, Flevoland, Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant, Limburg, Utrecht, Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland openen hun deuren voor wijnliefhebbers en een ieder die meer wil weten over het reilen en zeilen op een wijngaard.

Wijnbouw in Nederland in vogelvlucht

In Nederland zijn zo’n 170 professionele wijnboeren die samen op zo’n 240 hectare grond aan wijnbouw doen. Jaarlijks produceren deze 170 wijnboeren zo’n 1.000.000 miljoen flessen (dat is niet echt veel. Het betekent dat per jaar slechts 1 op de 17 Nederlanders een lekker flesje van eigen bodem kan drinken). Zo’n 60 procent van de wijn die in Nederland wordt gemaakt is wit. Dat komt vooral doordat de witte druivensoorten hier in Nederland beter gedijen. Witte druivensoorten worden dan ook meer aangeplant in Nederland.

De meest voorkomende witte druivensoorten in Nederland zijn: Johanniter, Solaris, Souvignier Gris. De meest voorkomende rode druivensoorten zijn: Regent en Cabernet Cortis. De druivensoorten die in Nederland zijn aangeplant zijn vooral hybride soorten (d.w.z. dat kwekers druivenrassen kruisen om een druivenras te krijgen dat beter is opgewassen tegen de Nederlandse klimatologische omstandigheden – denk regen, kou, etc).

Wijnmaken in Nederland is geen peulenschil

Wijn maken in Nederland is niet heel goedkoop. Een wijnboer in Frankrijk maakt al snel een lekker flesje voor anderhalve euro, terwijl onze Nederlandse wijnboeren al snel kunnen rekenen op een kostprijs van 5 euro. Wil je dan wat verdienen op een fles wijn, dan zit je al snel aan een verkoopprijs van 15,00 euro. En dat is nou vaak net niet de prijs die de Nederlandse consument voor een fles wijn wil neerleggen. Meer dan 8,00 hebben we gemiddeld niet over voor een fles wijn.

Wijnbouw is intensief en kostbaar. Een wijnstok of druivenstok levert pas 5 jaar na aanplant druiven op waarmee je wijn kunt maken. Wil je kwalitatief betere wijn maken, dan moet je al snel een jaar of 10 wachten. En het is ook behoorlijk arbeidsintensief. Als wijnboer ben je snel 600 uur per jaar per hectare bezig.

De meeste wijngaarden liggen in Nederland in de provincies Limburg (zo’n 75 hectare) en Gelderland (zo’n 65 hectare.Veel van de Nederlandse wijngaarden zijn (nog) niet zo groot. Wijnbouw wordt vaak naast een andere (agrarische) activiteiten gedaan, omdat het gewoon alleen niet genoeg oplevert. Toch zijn er wel een aantal grote Nederlandse wijngaarden:

  • Wijngaard Sint Martinus in – het mooiste bergdorpje van Nederland (280 NAP) – Vijlen (Limburg) is 13 hectare groot en maakt zo’n 55.000 flessen wijn per jaar.
  • Wijnhoeve De Kleine Schorre in Dreischor (Zeeland) is in hectare kleiner maar produceert meer wijn. Het heeft een oppervlakte van 10 hectare en produceert 70.000 flessen wijn per jaar.
  • Dan vinden we aan de rand van Maastricht de Apostelhoeve.  Hier wordt op 9 hectare tussen de 50.000 en 70.000 flessen wijn geproduceerd.
  • Last but not least Wijnhoeve De Colonjes. Deze biologische wijngaard vind je in het Nederlandse wijndorp Groesbeek, waar ze 25.000 flessen wijn per jaar produceren.

Houd je agenda vrij en kom op 24 en 25 september ook naar de Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2016 in Drenthe!

 

Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: