Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2018 komen er aan

Ze komen er weer aan: De Open Dagen Nederlandse wijngaarden 2018! Op zondag 16 september, zaterdag 22 september, zondag 23 september én zondag 30 september zijn De Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2018. Dé kans om een kijkje achter de schermen van de Nederlandse wijngaard te nemen en natuurlijk de lekkere wijnen van wijngaard  te proeven. Dat wil je toch niet missen?!

Wat zijn de Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2018?

De Open Dagen Nederlandse Wijngaarden vormden  traditioneel de aftrap van de Nationale Wijnweek. De Nationale Wijnweek had als doel de Nederlandse wijn en de Nederlandse wijngaarden onder aandacht te brengen van de Nederlandse wijnliefhebber. Nederland is immers uitgegroeid tot een echt wijnland.

Tijdens de Nationale Wijnweek werden allerlei activiteiten georganiseerd rondom Nederlandse wijn en de Nederlandse wijngaarden. Zoals de Wijnkeuring van de Lage Landen, de Open Dag Nederlandse wijngaarden en als afsluiter van de Nationale Wijnweek: de Nederlandse wijnfeesten in Groesbeek.

Als je een wijngaard bezoekt tijdens de Open Dagen Nederlandse Wijngaarden kun je met eigen ogen zien hoe het er aan toe gaat op een wijngaard. Je kunt de wijn van de wijngaard (gratis) proeven én vaak zijn er ook nog andere activiteiten. Denk aan een fair, kunstmarkt, workshops, rondleidingen, live muziek, etc.

Wanneer zijn de Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2018?

De Open Dagen Nederlandse Wijngaarden zijn meestal in de het derde weekend van september. Dit jaar (2018) zijn de data meer verspreid en zijn er wijngaarden te bezoeken op

zondag 16 september, zaterdag 22 september, zondag 23 september én zondag 30 september.

De deelnemende wijngaarden zijn op verschillende data te bezoeken. Kijk goed wanneer de wijngaard van jouw keuze te bezoeken is, zodat je niet voor een dichte deur staat.

Wil je weten welke wijngaarden er dit jaar mee doen aan de Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2018? Kijk dan hier voor de deelnemende wijngaarden.

Welke wijngaarden doen er mee aan de Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2018?

In heel Nederland wordt aan wijnbouw gedaan. Van Groningen tot Maastricht en van Heerhugowaard tot Simonshaven. In vrijwel alle Nederlandse provincies vind je dus Nederlandse wijngaarden. Elk jaar doen er verspreid over het hele land verschillende wijngaarden mee.

De Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2018, een echte aanrader voor iedere wijnliefhebber!

Wijnbouw in Nederland in vogelvlucht

In Nederland zijn zo’n 170 professionele wijnboeren die samen op zo’n 240 hectare grond aan wijnbouw doen. Jaarlijks produceren deze 170 wijnboeren zo’n 1.000.000 miljoen flessen. Dat is niet echt veel. Het betekent dat per jaar slechts 1 op de 17 Nederlanders een lekker flesje van eigen bodem kan drinken. Zo’n 60 procent van de wijn die in Nederland wordt gemaakt is wit. Dat komt vooral doordat de witte druivensoorten hier in Nederland beter gedijen. Witte druivensoorten worden dan ook meer aangeplant in Nederland.

De meest voorkomende witte druivensoorten in Nederland zijn: JohanniterSolaris, Souvignier Gris. De meest voorkomende rode druivensoorten zijn: Regent en Cabernet Cortis. De druivensoorten die in Nederland zijn aangeplant zijn vooral hybride soorten. Dat wil zeggen dat kwekers druivenrassen kruisen om een druivenras te krijgen dat beter is opgewassen tegen de Nederlandse klimatologische omstandigheden. Denk aan regen, kou, etc.

Wijnmaken in Nederland is geen peuleschil

Wijn maken in Nederland is niet heel goedkoop. Een wijnboer in Frankrijk maakt al snel een lekker flesje voor anderhalve euro, terwijl onze Nederlandse wijnboeren al snel kunnen rekenen op een kostprijs van 5 euro. Wil je dan wat verdienen op een fles wijn, dan zit je al snel aan een verkoopprijs van 15,00 euro. En dat is nou vaak net niet de prijs die de Nederlandse consument voor een fles wijn wil neerleggen. Meer dan 8,00 hebben we gemiddeld niet over voor een fles wijn.

Wijnbouw is intensief en kostbaar. Een wijnstok of druivenstok levert pas 5 jaar na aanplant druiven op waarmee je wijn kunt maken. Wil je kwalitatief betere wijn maken, dan moet je al snel een jaar of 10 wachten. En het is ook behoorlijk arbeidsintensief. Als wijnboer ben je snel 600 uur per jaar per hectare bezig.

De meeste wijngaarden liggen in Nederland in de provincies Limburg (zo’n 75 hectare) en Gelderland (zo’n 65 hectare.Veel van de Nederlandse wijngaarden zijn (nog) niet zo groot. Wijnbouw wordt vaak naast een andere (agrarische) activiteiten gedaan, omdat het gewoon alleen niet genoeg oplevert. Toch zijn er wel een aantal grote Nederlandse wijngaarden:

  • Wijngaard Sint Martinus in – het mooiste bergdorpje van Nederland (280 NAP) – Vijlen (Limburg) is 13 hectare groot en maakt zo’n 55.000 flessen wijn per jaar.
  • Wijnhoeve De Kleine Schorre in Dreischor (Zeeland) is in hectare kleiner maar produceert meer wijn. Het heeft een oppervlakte van 10 hectare en produceert 70.000 flessen wijn per jaar.
  • Dan vinden we aan de rand van Maastricht de Apostelhoeve.  Hier wordt op 9 hectare tussen de 50.000 en 70.000 flessen wijn geproduceerd.
  • Last but not least Wijnhoeve De Colonjes. Deze biologische wijngaard vind je in het Nederlandse wijndorp Groesbeek, waar ze 25.000 flessen wijn per jaar produceren.

 

En… gaan we je zien tijdens de Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2018 op één van Nederlandse wijngaarden? De Nederlandse wijnboeren zien je graag!

Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: