Varkensboer wordt wijnboer

Nederlandse wijnboer 1

Dat het langzaam zeker warmer wordt in Europa is natuurlijk gunstig voor de wijnbouw in Nederland. Nederlandse wijnboeren zijn bezig aan een snelle opmars onder andere in het Gelderse Gendringen bijvoorbeeld; Wijngoed Montferland.

Historie

Boerderij ’t Oerlegoed op de Wals in Gendringen is van oorsprong een gemengd agrarisch bedrijf met varkens en wat akkerbouw. In 2004 kwam de omschakeling van een traditioneel boerenbedrijf naar een vernieuwende bijzondere bedrijfstak: Wijnbouw.

Op eigen grond op de Wals is 2,5 hectare met de hand ingeplant. Op 1,5 hectare pachtgrond van kasteel Huis Bergh werd in het zelfde jaar een wijngaard aangelegd op een zuidhelling, gelegen tussen ’s-Heerenberg en Stokkum. Totaal aantal druivenplanten: 14.500.

De bescheiden eerste oogst had plaats in 2006, en werd verwerkt in een nieuwe moderne wijnmakerij, aangevuld met een proeflokaal en wijnkelders. De oogst van 2007 leverde voor het eerst witte, rosé en rode wijnen op die voor velen als verrassend goed werden ervaren. In 2009 en 2010 werd het werk van Wijnboer Leon, zijn vrouw Magda en vele vrijwilligers dan ook beloond met een aantal aansprekende prijzen.

Ondertussen hebben duizenden geïnteresseerden het Wijngoed bezocht en de wijnen geproefd. Voor Leon, Magda en de bezoekers smaakte dit naar meer.

Het wijnhuis

Het wijnhuis, gebouwd in 2006, is omgeven door wijngaarden en weilanden. Voor de ontvangst van gasten is in het Wijnhuis een proeflokaal gebouwd, in stijl en sfeervol.
Belangrijk onderdeel is een professionele wijnmakerij, waar op moderne wijze de Montferlands wijnen gemaakt worden. Hier staan de roestvrijstalen tanks, de modernste filter- en persinstallaties, bottelmachine, die waarborgen dat er kwaliteit geleverd wordt.

Onder het gebouw bevindt zich een grote wijnkelder, waar de wijnen in houten vaten of in de fles rijpen.
In het wijnhuis is plaats voor romantiek en sfeer, maar ook voor moderne en professionele wijninstallaties. Wijnboer Leon leidt zijn gasten graag rond en gunt u een kijkje in de keuken van een wijnmaker

Nederlandse wijnboer -2Werkzaamheden

Wijnbouw is een zeer arbeidsintensieve bedrijfstak. Anders dan in de nieuwe wijnbouwlanden wordt er vooral met de hand gewerkt. Dit heeft te maken met de relatief kleine oppervlakten, maar ook met de keuze voor kwaliteit. Iedere plant, iedere tros wordt apart bekeken en verschillend aangepakt. Dit levert de beste druiven en dus goede wijnen.

Tenslotte zal een boer met een biologische wijngaard liever kiezen voor handwerk dan voor machinaal werk. Dit levert veel werk op en vaak op piekmomenten.
Een kort overzicht:

  • snoeien (winter)
  • buigen van de stokken (maart)
  • scheutdunnen (april/mei)
  • trosdunnen (juli/augustus)
  • scheutgeleiding (juni)
  • bladdunning (juli/augustus)
  • pluk (september/oktober)

Na de oogst begint het specialistische werk in de wijnmakerij: pulpgisten, filteren, houtlagering, bottelen, enz. Wijnboer Leon maakt samen met zijn adviseur, oenoloog Stan Beurskens, hier zijn wijnen, die later bekroond zijn met prijzen in binnen- en buitenland, waaronder een gouden medaille in 2010 tijdens de Berliner Wein Trophy. Dan weet de wijnboer waar hij al het werk voor gedaan heeft.

De wijnen

Wijngoed Montferland beschikt over diverse wijnen en jaargangen. Biologisch en met zorg gemaakt.
Zie de website: www.wijngoedmontferland.nl

Vrijwilligers

Wijnboer Leon kan voor dit werk steeds rekenen op een groot aantal vrijwilligers, die het leuk vinden om enkele uren te helpen. En als het dan mooi weer is en je werkt in een wijngaard, waan je je even in Frankrijk. Heb je belangstelling? Neem dan contact met hun op!

Regio Montferland FOTO: www.montferland.nl

TEKSTBEWERKING: Arie Benda, APERITIEF©

Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: