Een overzicht van de wijnwereld

Overzicht van wijnlanden

Als je kijkt naar de verspreiding van de wijnregio’s over onze wereldbol, zie je in één oogopslag dat druiven bepaalde omstandigheden nodig hebben om te groeien. Klimaat en dan vooral de temperatuur speelt hierbij een belangrijke rol.

Wijnbouw & klimaat

Op onze wereldbol is wijnbouw mogelijk in twee verschillende zones. Op het noordelijk halfrond tussen de 30ste en 50ste graad noorderbreedte en op het zuidelijk halfrond ook tussen de 30ste en 50ste graad, maar dan zuiderbreedte. Buiten deze twee zones is het ofwel te koud, ofwel veel te heet voor wijnbouw. In gebieden waar de temperatuur in de zomermaanden (juli voor het noordelijk halfrond en januari voor het zuidelijk halfrond) boven de 25 graden uitkomt bijvoorbeeld, gedijt de druif slechts bij uitzondering. Ook neerlag en droogte spelen een belangrijke rol of een gebied geschikt is voor wijnbouw. Valt er in een gebied veel regen – denk aan meer dan 200 mm per jaar – dan is dit gebied niet echt geschikt. Valt er niet of nauwelijks regen, ook dan wordt wijnbouw moeilijk.

Toch kunnen we het woord onmogelijk niet noemen. Zo zijn er ook gebieden buiten deze zones waar wijnbouw nu op begint te komen en men met enig succes wijnbouw weet te plegen. Door innovatie en vindingrijke wijnmakers die manieren vinden om zich aan de natuurlijke omstandigheden aan te passen. En met succes. Vooral in de grensgebieden lukt het vindingrijke wijnmakers om de wijnbouw goed op te zetten.

Mooi voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de wijnbouw in Nederland. Nederland ligt op 51 graden noorderbreedte, net buiten de “officiële wijnbouwzone”. Toch is wijnbouw hier in Nederland ook succesvol (geworden). Dat is vooral te danken aan de introductie in Nederland van nieuwe druivenrassen in de jaren ’90. Nieuwe druivensoorten die beter gedijen in het Hollandse klimaat en beter tegen vocht. Anno 2016 produceren de zo’n 150 commerciële wijngaarden die er in Nederland zijn samen zo’n 1.000.000 flessen wijn per jaar. Dat is niet niks. (vergeleken met Frankrijk stelt het dan natuurlijk weer niet zo heel veel voor, maar toch… 😉)

Waar vind je wijnbouw in deze wijnwereld?

Wil je weten welke wijnlanden er allemaal zijn, kijk dan eens hier>>