Strogele biologische wijn bij artisjok, kalfsoester en peren

0
24
Wijn en Spijs Recepten

Ergens in het Noorden van Nederland – ik schrijf niet waar, want Petra is van mij – heeft Petra een appartementje voor haarzelf. Een leuk gezellig appartementje, plaats voor twee, dus…; het werd hééééél laat!

De keuken is modern ingericht en aangepast voor twee personen (Petra en ik!). Zij zou voor ons tweeën koken, ‘heerlijk koken met een flesje wijn erbij’.

Op het menu stond:

  • Gemarineerde artisjokkenbodems (voorgerecht).
  • Kalfsoesters met ham en kaas (hoofdgerecht).
  • Peren in karamel (nagerecht).

(Recepten zijn allen op basis van 4 personen.)

Voor het voorgerecht, de gemarineerde artisjokkenbodems heb je nodig:

  • 8 artisjokkenbodems,
  • 8 zwarte olijven (zonder pit),
  • 2 hardgekookte eieren,
  • 1 eetlepel citroensap,
  • ½ eetlepel gehakte peterselie,
  • 4 eetlepels olijfolie,
  • 1 theelepel geraspte ui,
  • een rode paprika,
  • zout en peper.

Ik keek toe, terwijl Petra kookte. Ze maakte een sausje van de citroensap, olijfolie, peterselie, ui, zout en peper en liet daarin de olijven enige minuten marineren. Daarna nam ze de olijven  uit de saus en sprenkelde de saus over de artisjokkenbodems. Ze legde op iedere artisjokkenbodem een schijfje hardgekookt ei en daarop een olijf. Petra knipte de paprika in dunne reepjes en legde deze ter garnering kruiselings over de artisjokken. (Dat was het voorgerecht; nu dus even een wijntje.)

Het hoofdgerecht, de kalfsoesters met ham kaas, heb je nodig:

  • 8 dunne kalfsoesters,
  • 8 plakken jonge kaas,
  • 8 plakken ham,
  • ½ kg tomaten,
  • boter,
  • paneermeel,
  • zout en peper.

Petra beboterde een ondiepe vuurvaste schaal en belegde deze met de gezouten en gepeperde kalfsoesters. Ze bedekte iedere kalfsoester met een even grote plak ham en daarna een plak kaas. Legde hier en daar wat klontjes boter tussen het vlees en bedekte het geheel met een dikke laag schijven gepelde tomaten. Daarna strooide ze over de tomaten wat peper en zout en wat paneermeel. Hierop wat klontjes boter. Ze zette de schotel drie kwartier in een voorverwarmde oven.
Ze maakte nog aardappelpuree en een bak sla (uit haar eigen volkstuintje)

Het nagerecht, de peren in karamel:

  • ½ kilo peren,
  • 1/8 liter slagroom,
  • 150 gram poedersuiker.

Petra zeefde de poedersuiker en liet die onder voortdurende roeren in een steelpan op een zacht vuur hel geel worden. Met een scheutje water bluste ze het af en al roerende kookte ze het goed door. Ze nam de in vieren gesneden peren en liet ze even in de karamel heet worden. De Afgekoelde peren verdeelde ze over vier coupes en ze garneerde dat met wat opgeklopte slagroom. De overgebleven karamel goot ze over een vochtig gemaakte aanrecht en liet ze zo hard worden. Daarna hakte Petra de karamel tot splinters om deze over de slagroom te strooien.

“Zo”, zei Petra, “de helft is voor ons en de andere helft voor mijn ouders die morgen komen. En o…ja, dan moet jij weer weg wezen”.

En de wijn?

Ik had een Vernaccia di San Gimignamo 2013 meegenomen. Deze wijn komt van Fattoria La Vialla uit de regio Toscane (Italië). Deze wijn is een mooie strogele biologische wijn, die dankzij een speciale verwerking op een natuurlijke manier beschermd is van oxidatie en wordt het gebruik va zwaveldioxide tot een minimum beperkt, waardoor de complexe aroma’s ontstaan en de wijn zacht maar ook vol body wordt. (zie ook de oorkonde elders op dit blog).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in