Wie is Ilja Gort?

Ilja GortJe houdt van hem of niet; Ilja Gort is in ieder geval veelbesproken. Sommigen lopen met hem weg en anderen hebben maar weinig goede woorden voor hem over. Maar wie is die Ilja Gort nu eigenlijk?

Ilja Gort: componist, schrijver én wijnboer

Ilja Gort wordt op 5 januari 1951 in Amersfoort geboren en verhuisd op 6-jarige leeftijd naar Soest. Ilja is een muzikaal ventje. Als drummer speelt hij in verschillende bandjes en stort zich op het schrijven van reclametunes. Hij componeert een aantal bekende tunes voor grote bedrijven en merken, zoals Randstad Uitzendbureauooooh, Duo Penotti, Heineken, KLM, ING, V&D, C&A, Nationale-Nederlanden en Nescafé (deze tune van Nescafé met de panfluit werd wereldwijd in meer dan 160 landen gebruikt voor de reclame van Nescafé).

Ilja heeft succes en in 1990 heeft hij dan ook zijn eigen, hypermoderne opnamestudio in een verbouwde boerderij in het dorpje Maartensdijk vlakbij Utrecht en gaandeweg verkrijgt hij steeds meer studio’s (6) in Amsterdam. In zijn studio’s zijn zo’n vijftien componisten en sounddesigners continu bezig met het componeren van reclamemuziek voor allerlei wereldmerken: van Nike tot Coca Cola en van Microsoft tot Philips.

Het chateau van Ilja Gort in Frankrijk: Château La Tulipe de la Garde

Ilja Gort, de wijnboer

In 1994 gaat het roer om bij Ilja en koopt hij in Frankrijk een 13e eeuws wijnkasteel met wijngaarden in de buurt van Saint-Emilion; Château la Tulipe de la Garde. Bijna 25 hectare wijngaarden op één van de beste grondsoorten, onderverdeeld in 30 percelen, die apart worden gevinifieerd. Deze percelen zijn aangeplant met de druivensoorten merlot (80%), Cabernet Sauvignon (15%) en Cabernet Franc (5%), waarmee Ilja zijn bekende La Tulipe-wijnen (AH) maakt. Dat doet hij overigens niet alleen, maar samen met Michel Rolland, oenoloog en wijnmaker van internationale faam. De wijnen van Ilja hebben de afgelopen jaren vele prijzen gewonnen, zoals de ‘Prix d’Excellence’ op het ‘Concours des oenologues de France’ en ‘Best Bordeaux Wine’ op de ‘International Wine Challenge’ in London.

Ilja Gort, de schrijver

Veel van zijn belevenissen op zijn wijngaard, heeft Ilja verwerkt tot boeken en heeft er nu al zo’n twintigtal op zijn naam staan: wijnboerenboeken, slurpboeken, romans en zwijnboeken, zoals hij ze zelf omschrijft. Ook schreef hij mee aan het kinderboek “Zwijn wordt wild“.

Een aantal van zijn bekenden 

Ilja Gort op tv

Voor omroep Max maakt Ilja sinds 2012 een aantal programma’s over wijn. Wijn aan Gort (2012 en 2013) en Gort á la Carte (2014). In zijn programma’s neemt Ilja je mee naar verschillende wijnstreken in Frankrijk en op reis door de wereld van wijn én lekker eten. Beide programma’s werden goed bekeken.

Kijk voor een volledig overzicht van de verschillende afleveringen van Wijn aan Gort en Gort à la Carte hier>>

Kortom, Ilja is van vele markten thuis.

Parodie Ilja Gort door Koefnoen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: