Wijn en kaas combineren, kun je leren!

0
20
Wijn en kaas combineren, kun je leren

In Nederland zien we kaas vooral als broodbeleg en als lekker hapje bij de borrel. In landen als Frankrijk en Italië wordt kaas echter veel meer gezien als onderdeel van de maaltijd. Combineer je wijn en kaas dan kun je de lekkerste combinaties ontdekken. Tenminste als je een aantal ‘regels’ in acht neemt. Wijn en kaas combineren, is voor iedereen te leren. 😀

Tips voor het combineren van wijn en kaas

Hoe maak je lekkere wijn en kaas combinaties? Waar moet je op letten als je wijn en kaas wilt combineren? En zijn er misschien ‘kant-en-klaar’-wijn-kaas-combinaties waar je altijd succes mee hebt?

Of je het nu over wijn hebt of over kaas; van beiden zijn er veel verschillende soorten te krijgen. En met deze grote verscheidenheid aan smaken van zowel deze vele soorten kazen als wijnen is één ideale combinatie niet te noemen. De perfecte kaas die bij alle wijnen past, bestaat niet. Net zo min als de ideale wijn die bij alle kazen past. Toch zijn er wel een aantal ‘regels’ of tips – net hoe je het noemen wilt – waar je rekening mee kunt houden in je zoektocht naar lekkere wijn en kaas combinaties.

De tips:

  • Bedenk elke keer weer bij het wijn en kaas combineren dat elke wijn en elke kaas om hun eigen specifieke partner vragen.
  • Kaas en wijn afkomstig uit dezelfde streek combineren meestal goed met elkaar. (producten met dezelfde natuurlijke omgeving hebben vaak dezelfde kenmerkende eigenschappen uit die omgeving en vullen elkaar zo mooi aan en versterken vaak de smaak.)
  • Je denkt misschien dat rode wijn en kaas dé meest fantastische combinaties opleveren. Dat kan waar zijn. Maar witte wijn past eigenlijk veel beter bij kaas. Twijfel je welke wijn je moet nemen, kies dan gewoon voor een lekkere, witte wijn.
  • Overdaad schaadt. Zo ook bij het samenstellen van je kaasplankje. Neem niet te veel verschillende kazen. Hoe minder verschillende soorten kaas, hoe eenvoudiger het wordt om de juiste, bijpassende wijnen er bij te vinden.
  • Combineer pittige kazen met frisse, witte wijn in plaats van een stevige rode.
  • Het alcoholpercentage van een wijn is minder belangrijk dan de zoetheid van een wijn bij de keuze van een kaas.
  • Heeft een wijn veel tannine, laat de wijn dan links liggen. Tannine en kaas zijn geen vrienden.

Handig spiekbriefje bij kiezen van de juiste wijn en kaas combinaties

De bovenstaande tips helpen je misschien wat op weg bij het maken van de juiste combinaties, maar veel concrete handvatten, bieden ze je nog niet. Maar ook hier geldt wederom weer dat smaak zo ontzettend persoonlijk is. Sommige mensen vinden het heerlijk om jam en pindakaas op hun brood te smeren, anderen moeten er niet aan denken. Dat is natuurlijk ook met het combineren van kaas en wijn. En dat is natuurlijk ook waar het uiteindelijk om gaat: de zoektocht naar smaken, geuren en aroma’s en het vinden van mooie, lekkere en/of nieuwe combinaties.

Om je toch wat handvatten te geven, deel ik graag deze infographic over het combineren van wijn en kaas met je…

Infographic: Wijn en kaas combinaties
Bron infographic: Winefolly.com – 6 Tips on Pairing Wine and Cheese

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in