De oudste wijn ter wereld

oudste wijn ter wereld

De oudste wijn ter wereld die nog drinkbaar is,  is een droge, witte Elzas wijn en dateert uit 1472. Althans dat is hoe tegen deze witte Elzaswijn wordt aangekeken in de wijnwereld: de oudste drinkbare wijn in een vat. Natuurlijk bestaat er nog een kans dat in gezonken scheepswrakken, die her en der verspreid liggen op de zeebodem, nog oudere wijnen in vaten liggen. Weliswaar met een kleine kans dat deze nog te drinken zijn, maar je weet het maar nooit.

De oudste drinkbare wijn ter wereld

Deze oude wijn van ondertussen 543 jaar oud, heeft een alcoholpercentage van 9,4 procent. De wijn werd slechts drie keer in de geschiedenis geserveerd.  Voor het laatst in 1944, aan generaal Leclerc, de Franse bevrijder van Straatsburg. Deze oude wijn wordt ligt opgeslagen in de kelders van het Hospices de Strasbourg in Straatsburg.

Probleempje…

Er is echter een probleempje… Het wijnvat, waarin deze oudste wijn wordt bewaard, lekt. Jaarlijks drupt er zo’n 3 liter wijn uit het vat weg en dat is natuurlijk zonde. Dus voor de derde keer in de geschiedenis van deze wijn, wordt de wijn overgeheveld naar een nieuw vat. April vorig jaar werd de wijn in een roestvrij stalen tank geschonken om daar in te blijven totdat het nieuwe eiken wijnvat, met een inhoud van 450 liter klaar is. En nu is het zover. Het nieuwe wijnvat is klaar en de wijn kan overgeheveld worden. Een operatie, die ongeveer zo’n 30 minuten duurt. De laatste keer dat de wijn werd overgeheveld naar een nieuw vat was in 1718.

En als ik dit zo lees en schrijf, rijst bij mij toch de vraag: Hoe zou zo’n oude wijn nu smaken? Zou het echt nog te pruimen zijn? Wat denk jij?

Op de  foto wijnvaten in de kelders van Hospices de Strasbourg, één van de vaten bevat de oudste wijn ter wereld uit 1472.

Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: