Wijnhandelaren krijgen aangescherpt keurmerk

KVNW lanceert aangescherpt keurmerk voor wijnhandelaren

Leidschendam, 19 oktober 2017 – De Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren (KVNW) scherpt haar succesvolle keurmerk KVNW Register Wijnhandelaar verder aan. Voor wijnhandelaren is het behalen van het keurmerk een kroon op hun professionaliteit.

Door een strenge, onafhankelijke toets succesvol af te leggen, kunnen wijnhandelaren aanspraak maken op dit keurmerk. Het keurmerk is een garantie dat een wijnhandelaar precies weet waar zijn wijn vandaan komt. Van druif tot het glas. Kennis over de wijn waarvan consumenten, supermarkten, horeca en andere zakenpartners het belangrijk vinden dat de wijnhandelaar het weet. In het keurmerk speelt verantwoorde consumptie van wijn een nog belangrijkere rol.

Kritisch

Consumenten zijn bij de aankoop van wijn steeds selectiever. Waar komt mijn wijn precies vandaan en onder welke omstandigheden is deze geproduceerd? Klopt alle informatie die ik online over de wijn lees? Deze vragen komen niet alleen bij wijnhandelaren terecht, maar ook bij supermarkten, slijters en horeca. Met dit geactualiseerde  keurmerk voor wijnhandelaren speelt de KVNW op deze ontwikkeling in.

We merken dat wijnliefhebbers zich steeds vaker verdiepen in wijn en zelf wijncursussen volgen. Er worden hogere eisen gesteld aan wijnhandelaren. Register Wijnhandelaren laten zien dat ze passie hebben voor hun vak en bovendien de kennis en kunde om afnemers van alle mogelijke informatie te voorzien,’ zegt Peter van Houtert, voorzitter van de KVNW.

Verantwoorde consumptie

Bij het ‘nieuwe’ keurmerk speelt verantwoord alcoholgebruik een prominente rol. Met de WiM-campagje (www.wimoverwijn.nl) speelt verantwoord alcoholgebruik een grote rol. Het is één van de uitgangspunten bij de communicatie tussen de wijnhandelaren die het keurmerk mogen dragen én hun afnemers. Genieten van wijn kan alleen door matige consumptie is de centrale gedachte.

Verantwoord ondernemen

De meeste wijn die in Nederland verkocht wordt, is afkomstig uit het buitenland (zo’n 99%). De import en verkoop van wijn vraagt daardoor om extra aandacht van een ondernemer. Dat betekent allereerst dat een KVNW Register Wijnhandelaar zelf zijn zaken goed op orde moet hebben, maar ook op de hoogte is van de productiemethoden en arbeidsomstandigheden bij de wijnproducten. Ook maakt de KVNW Register Wijnhandelaar hier duidelijke afspraken over. Door de wijnproducenten te bezoeken ziet een wijnhandelaar of deze zich aan alle afspraken houdt.

KVNW Register Wijnhandelaar

Als lid van de KVNW kiezen importeurs ervoor hun processen te laten certificeren. Na een jaar lidmaatschap zijn zij verplicht om Register Wijnhandelaar te worden. Een KVNW Register Wijnhandelaar is betrouwbaar en deskundig. Certificering door de KVNW en het voeren van het keurmerk betekent dat de importeur voldoet aan een aantal kwalitatieve voorwaarden. Deze hebben betrekking op de bedrijfsvoering, de voedselveiligheid, de kwaliteit van wijn, milieu en transport, transparantie, de bescherming van de gezondheid van klanten en consumenten en het stimuleren van verantwoorde wijnconsumptie. De onafhankelijke audit voor het keurmerk wordt uitgevoerd door Det Norske Veritas.

Over de KVNW

De Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren (KVNW) is de enige landelijke branchevereniging van Nederlandse wijnimporteurs en groothandelaren. De KVNW telt ongeveer 115 leden, die samen ruim 75% van de Nederlandse wijnbranche vertegenwoordigen. De leden van de KVNW staan voor professionaliteit, kwaliteit en duurzaamheid.

– persbericht –

Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: