Wijn proeven begint met je ogen

Wijn proeven begint met je ogen

Vorige week schreven we al dat wijnproeven best lastig is. Het is niet altijd even eenvoudig om smaken en geuren te herleiden. In deze reeks van blogartikelen gaan wij op ontdekkingstocht in de wereld van wijn en spijs en gaan we op zoek naar de antwoorden op vragen als ‘Wat ruik ik?’, ‘Wat proef ik?’. En hoewel je het misschien niet verwacht, begint het proeven van wijn toch echt met je ogen?

Hûh?! Begint wijnproeven met je ogen?

Het klinkt misschien gek, maar toch is het zo. De kleur van een wijn, de helderheid, het etiket op de wijnfles: het vertelt allemaal al veel over de wijn. En dat neem je allemaal waar met je ogen. Voordat je aan de wijn geroken hebt, of in de mond geproefd, kun je al heel veel te weten komen over de wijn die je gaat proeven en krijg je ook een bepaald verwachtingspatroon van de wijn.

Het etiket op de fles

Als je gaat wijnproeven, mag je zeker niet vergeten het etiket te lezen. (Behalve als je blind wilt proeven, dan is het niet zo handig 🙂 ). Het etiket op een wijnfles geeft je bij het wijnproeven al een schat aan informatie. Maar wat staat er nu eigenlijk op zo’n etiket?

De naam van de wijn

Natuurlijk de naam van de wijn! En daar begint het analyseren van de wijn al. Heb je deze wijn misschien al eens eerder gedronken? Weet je nog wat je er toen van vond?

Het wijnhuis

Welke wijnhuis heeft de wijn geproduceerd? Niet alle wijnhuizen geven de wijn dezelfde naam als de naam van het wijnhuis….

Wat voor wijn is het?

Heeft de wijn een classificatie? Is het een Grand Cru, een DOCG, een crianza of een tafelwijn? Een classificatie geeft een indicatie van de kwaliteit van de wijn. Maar…. het zegt helemaal niks over de smaak van de wijn én of jij deze wijn ook lekker gaat vinden.

Het wijnjaar

Vaak vind je op de fles ook het jaartal van de oogst. En dat kan een goed jaar zijn of een minder of slecht jaar. Wat een jaar tot een goed wijnjaar maakt, hangt af van verschillende factoren. Het weer, ziektes op de wijngaard, etc. Het is vaak wel terug te vinden of een bepaald jaar een goed wijnjaar was of niet. (Even googelen en je vindt volop informatie 🙂 )

Herkomst

Ook vind je vaak ook het land of de regio van herkomst op de fles. Dit vertelt je ook al iets over de wijn en de smaak van de wijn. Het klimaat, de bodem van een bepaalde streek hebben invloed op de smaak van een wijn. In verschillende gebieden gelden strenge regels met betrekking tot het maken van (bepaalde) wijnen. Zoals bijvoorbeeld welke druiven er voor deze bepaalde wijn gebruikt mogen worden, de maximale opbrengst per hectare, etc.

Bottelen

Ook vind je op de fles vaak de naam en/of vestigingsplaats van degene die de wijn heeft gebotteld. Dit gebeurt niet altijd op de wijngaard. Sommige wijnhuizen besteden dit uit, omdat ze zelf de mogelijkheden niet hebben. Vaak is dit wel in de buurt van de wijngaard, waardoor je weet dat er geen andere wijnen (uit andere streken) met deze wijn zijn gemengd.

Alcoholpercentage

Op de fles staat altijd het alcoholpercentage. Dit is verplicht! Ook het alcoholpercentage vertelt je het één en ander over de wijn. Als regel gaat vaak op dat hoe hoger het alcoholpercentage op de fles, hoe zwaarder de wijn.

Druivensoort

Heel vaak zie je op de fles ook de druivensoort staat. En dit geeft je veel informatie over hoe de wijn ongeveer zal smaken. Druivensoorten hebben vaak kenmerkende aroma’s, die je in meer of mindere mate in een wijn terug zult vinden.

Het etiket vertelt je dus al heel erg veel over een wijn en is daarmee een belangrijk onderdeel van het proefproces. Dat vinden de verschillende wijnhuizen ook en zij besteden dan ook veel aandacht aan het etiket. Mooie plaatjes van kastelen, hippe etiketten, medailles; alles om de consument te verleiden om hun wijn te kopen. Lees dus altijd het etiket goed, maar ga er niet vanuit dat als er een mooi plaatje op staat, er groot vermeld wordt dat de wijn een gouden medaille gewonnen heeft, je dus ook een lekkere wijn in handen hebt. Kijk daar door heen.