Wijn proeven; hoe doe ik dat?

Wijn proeven

Het proeven van wijn is vaak lastig. Wat proef je nu precies? Welke smaken herken je in de wijn? Vele boeken zijn er al over geschreven, maar wijn proeven is vooral proeven, proeven en proeven. En je bewust worden van verschillende smaken. Hoe proeft een echte aardbei, appel of peper? Door te oefenen herken je steeds mee verschillende smaken. Vaak eten we gedachteloos iets en proeven we niet eens meer echt hoe het smaakt. En daar denken we ook niet bewust over na, omdat we al weten hoe iets smaakt. Alleen bij de eerste keer dat we iets proeven, zijn we veel meer met de smaak bezig. Maar daarna…  Maar kun jij omschrijven hoe een appel smaakt?

Lastig hè? Want appel is wel heel erg breed. Een Elstar smaakt heel anders dan een Granny Smith en toch zijn het allebei appel. Dus ook met één omschrijving van het woord appel zijn we er nog niet.

En wat is zout, zuur en zoet? Wat ik zout vind, vind jij misschien wel heel erg flauw. Ook daar zijn er weer meerdere omschrijvingen mogelijk. Dus ja, wijn proeven is best lastig.

Wijn proeven hoe doe je dat nu? Hier een aantal tips

Je kent ze vast wel… van die mensen die hun de wijn in hun glas laten ronddraaien, hevig snuiven aan hun wijnglas, gorgelen en dan van alles en nog wat roepen over de wijn. Interessant doenerij? Nee, eigenlijk niet. Althans bij een echte wijnliefhebber. Het heeft echt allemaal een functie. Misschien op het delen van hun bevindingen na, is alles gericht op het herkennen van de verschillende smaken en geuren van de wijn. En dat is een echte ontdekkingstocht, die leuk en spannend is. En je heel veel leert en je bewust maakt van je smaak. Wat is je persoonlijke smaak, welke smaken zijn er en hoe smaakt iets nu eigenlijk? Smaak is persoonlijk en dat is wijn proeven ook. Een leuk proces, waar je veel van leert. Niet alleen toe te passen op wijn, zeker ook bij het koken.

Ook wij moeten nog veel leren over proeven en verschillende smaken en graag nemen we jou mee op ontdekkingstocht in de wereld van wijn en spijs, waar we op zoek gaan naar de antwoorden op vragen als:

  • Wat ruik ik?
  • Wat proef ik?
  • Welke druif zou het kunnen zijn?
  • Wat kan ik al lezen op het etiket van een fles wijn?
  • Uit welk land/streek komt deze wijn (en wat zijn de kenmerken van deze streek)?

En zo zijn er nog veel meer andere vragen! Vragen die wij ons keer op keer ook stellen en waar we de komende week in een serie van artikelen over wijn proeven een antwoord op willen geven en onze bevindingen willen delen. Leuk toch? En daarnaast hopen we natuurlijk het omgekeerde ook; dat jij als bezoeker en lezer ook je bevindingen wilt delen met ons!