Asperges met beenham en ei & wijn

Recept Asperges, beenham en ei. Maar welke wijn drink je daar nu bij?

Jawel, we waren aan het fietsen – Petra en ik. In Limburg, die lange weg van Noord naar Zuid. Gelukkig hadden Petra en ik een fiets met ondersteuning gehuurd, anders zouden we bekaf zijn, alvorens we de eerste aspergekop in onze mond staken, want daarom waren we in Limburg. Om asperges te eten.

Al fietsend keken we elkaar aan en dachten hetzelfde: ‘Waren we maar met de auto gegaan’. Halverwege stopten we bij een restaurant; ‘Nu asperges met beenham’, stond op het aankondigingsbord. Dat leek ons wel wat. Nog even te fris voor het terrasje, gingen we binnen zitten. Asperges, Petra vindt dat de mooiste groentevorm die er is. “Zo’n mooi kopje op zo’n mooie stengel, het lijkt wel op een…”. De ober kwam eraan. “Waarmee kan ik u van dienst zijn?” Voordat Petra haar mond open kon doen, was ik haar voor, want Petra kennende wist ik wel hoe anders het gesprek zou verlopen. “Geef ons maar een bord asperges met beenham en een passend wijntje erbij”. Zo gezegd, zo gedaan:

Gelukkig was Petra haar receptenboekje vergeten (sorry Petra…au.). Dus nu maar zo:

Hoe maak je asperges met beenham en ei klaar?

  • Snijd 2 centimeter van de onderkant van de asperges af. Schil met een dunschiller de asperges, begin 2 centimeter onder het kopje (van de asperges).
  • Snijd een citroen in vieren.
  • Breng een grote pan met water, een beetje zout, een klontje boter, citroen en wijn aan de kook. Voeg de asperges toe en laat op middelhoog vuur circa 5 minuten koken. Draai het vuur uit, leg de deksel op de pan en laat de asperges circa 15 minuten nagaren.

Beenham, ei en aardappels

Asperges zijn erg lekker met beenham en ei én lekker gekookte aardappels.

Beenham

  • Snijd een stuk beenham in dunne reepjes en leg ze in het warme vocht van de asperges.

Eieren

  • Breng eieren in een pan met koud water aan de kook en kook ze in circa 8 minuten hard. Giet ze af en laat ze schrikken in koud water. Pel en snijd de eieren grof.

Aardappels

  • Breng een pan met water en een beetje zout aan de kook.
  • Schil en snijd de aardappels in vieren. Kook de aardappels in circa 10 minuten gaar.
  • Giet ze af en stoom ze droog.

Hoe serveer je asperges?

  • Smelt boter in een pan of magnetron.
  • Pluk en hak wat peterselie.
  • Haal met twee vorken (of schuimspaan) de asperges voorzichtig uit de pan, laat ze uitlekken en verdeel ze over de borden. Verdeel de aardappels over de borden. Haal de reepjes beenham uit het warme vocht en leg ze op de asperges.
  • Garneer het gerecht met ei en peterselie. Besprenkel met de gesmolten boter en breng eventueel op smaak met zout, peper en nootmuskaat.

Bij asperges drink je… Riesling wijn

Bij asperges hoort natuurlijk een Rieslingwijn. Rieslingwijn wordt gemaakt van de druif riesling, een witte druivensoort. De rieslingdruif staat bekend als één van de beste soorten en is zeer geliefd in Duitsland en de Elzas.

De rieslingdruif

De rieslingdruif is een druif die laat rijpt, meestal pas eind september/begin oktober. Mooi goudgeel en wat kleine spikkeltjes op de schil. Van de rieslingdruif zijn allerlei soorten witte wijn te maken, Van droog en elegant, tot zoet. De grote bekendheid van de druif is met name te danken aan de zoete wijnen die van de rieslingdruif worden gemaakt. Van de rieslingdruif kunnen wijnen van zeer grote klasse gemaakt worden, die bovendien lang houdbaar zijn. De druivenstokken staan voor deze hoge kwaliteitswijnen (Duits: Spitzenweinen) dikwijls tegen steile hellingen aangeplant.

Aan het begin van de 20e eeuw waren de Rieslingwijnen uit de Rheingau en Moezel vaak duurder dan de bekendste wijnen uit de Bordeaux. Behalve in Duitsland en de Elzas is de riesling ook aangeplant in Moravië (regio), Oostenrijk, Hongarije, Noord-Italië, Luxemburg, Verenigde Staten en Australië. In steeds meer landen komt deze druivensoort voor. In Duitsland wordt de rieslingdruif ook wel “De Koningin van de druiven” genoemd.

Aspergewijn 2015

Jaarlijks wordt een bepaalde wijn uitgeroepen tot Aspergewijn van het jaar. Dit jaar is het de witte wijn Hauts de Margon. Deze witte wijn uit de Côtes de Thongue in Zuid-Frankrijk werd geselecteerd en ingezonden door wijnkoperij van Bilsen uit Tilburg.

De aspergewijn van dit jaar is gemaakt van de druivenrassen sauvignon blanc, viognier en een vleugje droge muscat. Een perfecte combinatie voor asperges op Brabantse wijze, concludeerde de professionele jury van restaurateurs, aspergetelers en wijnliefhebbers. Petra Aartsen van der Mee van wijnkoperij van bilsen over de wijn: “De Hauts de Margon 2014 heeft een mooie ronde afdronk. De sauvignon blanc zorgt voor een frisse toon en door het vleugje muscat proef je een klein beetje honing. Dat ronde, lichte én honingachtige complementeert die heerlijke smaak van Brabantse asperges.” (bron: persbericht)

 

Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: