Wijn bij paella

Hoe maak je paella en welke wijn drink je bij paella? Wij kozen voor een mooie rode Spaanse wijn uit La Rioja.

Vanuit Frankrijk trokken wij met de motor naar Spanje richting Alicante. Vele omwegen en pauzes tussendoor kwamen wij op een doordeweekse middag aan. De motor deed het goed, wij minder. Na de laatste lange rit voelden we dat; stijve spieren en dizzy.

“Dit vraagt voor vanavond om een stevige en uitgebreide massage”, zei ik tegen Petra en zei antwoordde: “Eerst maar eens stevig en uitgebreid eten!” Tja.., dat moest dan maar. “Wat zullen we gaan eten?”, vroeg ze. ‘Het maakt mij niet zoveel uit”, zei ik met de verwachte massage in mijn achterhoofd. “Ik weet wel wat, we gaan paella eten, na onze mislukte paella, die jij thuis had gemaakt.” Tok!!!, wijselijk reageerde ik maar niet.

Het was een klein -onze voorkeur- restaurantje, gezellig en rustig. Petra, had haar receptenboekje weer bij de hand, zoals gewoonlijk, en kreeg het weer voor elkaar om over de schouders van de kok mee te kijken. Het werd een eenpansgerecht.

Benodigheden paella

 • 1 el olijfolie
 • 4 kippenbouten, ontbeend en in 4 stukken gesneden
 • 1 grote rode paprika, in blokjes
 • 1 el gehakte peterselie
 • 425 g fruits de mer (zeefruit)
 • 2 koppen langkorrelige rijst
 • 1 el olijfolie, extra
 • 2 teentjes knoflook, geperst
 • 1 middelgrote ui, in reepjes
 • ½ tl kurkuma
 • 1 l kippenbouillon
 • 1 kop diepvriesdoperwten
 • 125 g salami, in dunne plakjes
 • 1 citroen, in 6 schijfjes

Bereiding paella

 1. Verhit olie in een grote pan met dikke bodem. Kip toevoegen en op matig vuur 2 – 3 min. goudbruin bakken (eenmaal keren). Kip uit de pan nemen en op keuken papier laten uitlekken. Doe paprika, peterselie en fruits de mer in de pan en roer 1 min. op matig vuur. Mengsel uit de pan nemen en apart zetten.
 2. Rijst 10 min. in koud water weken, afgieten, onder koud water afspoelen, nogmaals afgieten.
 3. Extra olie in de pan verhitten, knoflook en ui toevoegen en 1 min. op matig vuur goudbruin bakken. Doe de rijst erbij, roer goed en zorg ervoor dat alle korrels bedekt worden met olie, kurkuma en bouillon erdoor roeren, pan afdekken met sluitende deksel.
 4. Breng de bouillon langzaam aan de kook, eenmaal roeren. Vuur lager zetten en 8 – 10 min. afgedekt laten pruttelen. Kip bovenop de rijst leggen, afdekken en nog 10 min. op laag vuur bakken.
 5. Voeg het paprikamengsel, doperwten en salami toe. Afdekken en 8 – 10 min. op laag vuur bakken tot bijna al het vocht is opgenomen.
 6. Van het vuur halen, 5 min. afgedekt laten staan tot al het vocht opgenomen en de rijst gaar is. Met een vork de rijst losroeren en direct op een platte schaal serveren, gegarneerd met schijfjes citroen.

Het gerecht is voor 4- 6 personen.

Let op: paella is het bekendste Spaanse rijstgerecht. Het ontleent zijn naam aan de ondiepe ronde pan, de ‘paellera’, waarin het wordt bereidt. Elke lage pan kan worden gebruikt. Er zijn vele variaties op het basisrecept – een mengsel van garnalen, mosselen en sint-jakobsschelpen kan in plaats van de fruits de mer worden gebruikt.

rode wijn - rioja - bij paellaWelke wijn bij de paella?

Welke wijn drink je bij paelle? Wij kozen voor DOCa Rioja Reserva (deze wijn is te koop bij de Aldi).

La Rioja
La Rioja is de bekendste en meest prestigieuze wijnregio van Spanje. De rode Tempranillo is de belangrijkste druif. Wijnmakers maken hem in verschillende stijlen, vaak met houtrijping. Ga je een rode wijn uit Rioja kopen, let er dan op of je met een Joven, Crianza of Reserva te maken hebt. Ook witte Rioja wordt traditioneel opgevoed in eikenhouten vaten, maar steeds meer wijnhuizen maken fris en fruitig, zonder hout.

Al sinds de oudheid wordt er in La Rioja wijn gemaakt. Monniken die in de Middeleeuwen op bedevaart naar Compostella trokken, laafden zich aan de rode Rioja. Ze verspreidden de roem van de regio door heel Europa. Maar de echte doorbraak kwam in de 19de eeuw. De Bordelais werd geteisterd door de druifluisepidemie. Franse wijnhandelaren trokken de Pyreneeën over en leerden de wijnmakers van La Rioja hoe ze hun wijn konden opvoeden in kleine eikenhouten vaten. Dat doen ze tot op de dag van vandaag.
La Rioja heeft het aanzien van de Spaanse wijn aanzienlijk vergroot. Omdat de heuvelachtige regio een indrukwekkend arsenaal uitstekende wijngaarden heeft, kreeg het eind 20ste eeuw als enige Spaanse wijnregio het hoogste appellationniveau: Denominación de Origen Calificada (DOCa).

Joven, Crianza, Reserva en Gran Reserva
Rode Rioja’s vermelden meestal op het etiket hoe ze zijn gemaakt. De DOCa Rioja Joven heeft niet – of heel kort – in eikenhouten vaten gerijpt. Deze vrij lichte, fruitige wijnen mogen een jaar na de oogst al verkocht worden. De Crianza heeft minimaal één jaar in grote eikenhouten vaten gerijpt en mag pas na drie jaar worden verkocht.
De DOCa Rioja Reserva heeft minimaal een jaar houtrijping gehad en mag pas na vier jaar rijpen in de fles verkocht worden. De Gran Reserva wordt alleen gemaakt in uitzonderlijk goede jaren. Ze moeten minimaal twee jaar houtrijping hebben gehad en mogen pas na zes jaar worden verkocht. De Gran Reserve wordt ook in wit en rosé gemaakt, maar die zijn zeer zeldzaam.

Druiven uit La Rioja
De Tempranillo is de belangrijkste blauwe druif van La Rioja. Vrijwel elke rode wijn wordt er van gemaakt. Dikwijls wordt het sap van de Tempranillo gemengd met Garnacha en/of Mazuela (Spaans voor Carignan). Dat geeft de wijn meer kleur, zuren en body. Een wetenswaardig wijngeheimpje is de Graciano. Dit is toch echt de kwalitatief meest interessante blauwe druif van de regio. Maar hij geeft een lage opbrengst per hectare en daarom werken alleen de beste Bodega’s ermee.

Aan het witte front spelen de Viura en de Malvasia de eerste viool. Gevolgd door verschillende inheemse druiven, die sinds enkele jaren zijn toegestaan. Wellicht gaan we in de komende jaren dus nog meer horen van prachtige druivennamen als Tempranillo Blanco, Turruntés, en Maturana Blanca. Traditioneel hebben witte Rioja ’s een rijpe en volle, vaak iets oxidatieve smaak, maar steeds meer wijnhuizen maken hem fris en fruitig, zonder houtrijping.

Rioja Alta, Rioja Alavesa en Rioja Baja
La Rioja is verdeeld in drie subregio’s: Rioja Alta, Rioja Alavesa en Rioja Baja.
In het meest westelijke Rioja Alta vind je vooral fruitige, elegante rode wijnen met niet al te veel alcohol. Hier staan nog steeds de grote, oude Bodega’s die de regio al eeuwen geleden op de kaart zetten. Op de kalkrijke bodems groeit vooral de Tempranillo.
Ook in Rioja Alavesa in het noorden, voeren fruitige rode wijnen de boventoon. In tegenstelling tot in Rioja Alta vind je hier weinig grote Bodega’s. Het zijn vooral families die de – veel kleinere – wijngaarden beheren. De Tempranillo groeit op glooiende, op het zuiden gerichte kalkrijke hellingen.
Rioja Baja, in het Oosten, is kwalitief gezien de minst interessante van de drie subregio’s. Hier worden donkerrode, krachtige wijnen gemaakt.

Wijn regio's in La Rioja, Spanje

Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: