Weliswaar staat Sauternes symbool voor het totale prestige van de zoete wijnen van de Bordelais in het algemeen en van de Graves in het bijzonder, maar het is niet de enige appellation waar de halfzoete of zoete wijn geproduceerd wordt.
Naast Barsac, dat ten noorden van de Sauternes ligt, waar de wijnen zowel onder de eigen herkomstbenaming als onder die van zijn beroemde buur mogen worden gebotteld – Château Coutet is hiervan een mooi voorbeeld, maar deze regeling geldt alleen voor deze richting, andersom maakt zij niet veel zin – zijn er langs de rechtsoever Loupiac, Cadillac en Sainte-Croix-du Mont. Barsac, dat onder Engelse bestuur de hoofdplaats van het gebied met zijn belangrijke haven was, produceerde in die tijd de beroemdste wijnen van de zuidelijke Graves.

Tegenwoordig staat de naam in de schaduw van zijn buur, ondanks het feit dat de AC-bepalingen bijna identiek zijn en er in elk geval tien Barsac-châteaux in de Sauternesclassificatie van 1855 opgenomen werden, waaronder ook de Premier Crus Climens en Coutet. De crus classés maken tegenwoordig altijd nog 30 procent van de productiehoeveelheden uit en hun wijnen gelden voor vele waarnemers als gelijkwaardig, ook wanneer ze incidenteel wat lichter uitvallen dan de beste Sauternes. Noordelijk van Barsac ligt het gebied van Cérons, waar twee verschillende zoete wijnen geperst worden: een soort halfzoete wijn, die meestal als Graves Superieurs in de handel komt, en een aantal zoete en edelzoete wijnen onder de naam Cérons.
De naam van deze appellation is echter zelfs bij uitgesproken wijnspecialisten nauwelijks bekend; het is dan ook niet verwonderlijk dat slechts 20 procent van de wijnen van het gebied deze naam draagt en Cérons als zoetewijnappellation ten opzichte van Sauternes en Barsac steeds meer in de vergetelheid raakt. In deze streek worden ook droge witte en rode wijnen geproduceerd, die onder de appellation Graves worden verkocht, terwijl de – weliswaar kwalitatief onbetekenende – droge witte uit Sauternes en Barsac onder deze herkomstaanduidingen zelf geëxploiteerd worden.
Rechts van de Garone
Ter hoogte van Sauternes en Barsac heeft zich ook aan de rechter Garonne-oever een serie gemeenten op de productie van zoete kwaliteiten toegelegd. Deze gemeenten profiteren ten dele van dezelfde klimatologische omstandigheden als hun overburen, maar het landschap onderscheidt zich toch duidelijk van dat van Sauternes en omgeving. Het reliëf is levendiger en jongere steengruisgronden en kalksteenplateaus van maritieme oorsprong wisselen elkaar af. De hellingen van de wijnberggebieden kunnen hier nog echt steil zijn. De bekendste van de gemeentelijke appellations is waarschijnlijk Loupiac. De 360 ha wijnbouwland van dit gebied dat op het zuiden georiënteerd is, heeft goede condities voor overrijpheid en edelrot. Ook het hoge sémillonaandeel in de wijnbergen, dat deels 70 tot 80 procent behaalt, toont aan dat het gebied geschikt is voor de productie van goede zoete wijnen.
In plaats daarvan lijkt de stijl van de wijnen eerder op door de vrucht geaccentueerde auslesen en onderscheidt zich in concentratie en structuur duidelijk van die van Barsac of Sauternes. Ook Cadillac, de appellation van een serie gemeenten in de omgeving van de gelijknamige, in de 13e eeuw door de Engelsen gestichte stad, brengt lichte, vaak aromatische en door fruitigheid geaccentueerde wijnen voort, die echter zelden expressief zijn.
De naam Cadillac herinnert aan de stichter van de autostad Detroit, Antoine de la Mothe; ook het Amerikaanse automerk van de Premières Côtes de Bordeaux – een herkomstbenaming, die alleen bij droge wijnen gebruikt wordt, terwijl de naam Cadillac bij wijze van uitzondering aan de zoete wijnen voorbehouden is – had het gebied in wezen helemaal geen eigen appellation verdiend, maar de wetgever besloot in 1973 anders. De gezien hun potentieel beste zoete wijnen van de rechter Garonne-oever komen waarschijnlijk uit de 600 ha grote appellation Sainte-Croix-du-Mont, die direct tegenover Sauternes en Barsac en de monding van de zijrivier de Ciron ligt.
Weliswaar onderscheiden zich de deels steile wijnberggebieden duidelijk van die in Sauternes, de wijnen weerspiegelen een duidelijk hogere botrytisaantasting van de druiven dan in Loupiac of Cadillac het geval is. Qua alcoholgehalte en zoetheid liggen ze op hetzelfde niveau als hun beroemde pendanten, hoewel het hun verhoudingsgewijs wel aan structuur en verouderingsvermogen ontbreekt. Droge witte en rode wijnen van het gebied worden ook hier in de regel als Bordeaux of Bordeaux Supérieur gebotteld.
Bron: Uitgeverij: Ullmann
Titel: WIJN
ISBN: 978-3-8331-4617-6
Auteurs: André Dominé, Eckhard Supp, Ulrich Sautter, Wofgang Fahsbender