Wijn, wat is het en wat moet je van wijn weten?

Wat is wijn en wat moet je er van weten?

Wijn, je vindt het lekker of niet. Nederland kent een aardige groep wijnliefhebbers, die naast het drinken van wijn ook veel over wijn wil weten. En dat is niet gek, want wijn drinken is een beleving en een ware ontdekkingsreis. Het proeven, het thuisbrengen van de verschillende smaken én het verhaal achter de wijn. Gepassioneerde wijnmakers, eeuwenoude châteaus, wijngaardeniers; achter elke wijn schuilt een mooi verhaal.

Wat is wijn?

De officiële definitie (EU) van wijn luidt: “Wijn is het product verkregen door de volledige of gedeeltelijke gisting van verse druiven – al dan niet gekneusd – of van druivenmost.”  Ofwel, wijn is druivensap dat is gaan gisten en bestaat uit water, druivensap, alcohol, verschillende zuren, verscheidene aroma’s, tannine en nog een aantal andere stoffen, met als bekendste resveratrol, een stofje dat volgens verschillende onderzoeken een gunstig effect heeft op de gezondheid.

Wijn kent verschillende soorten; Rode, witte, rosé, mousserende wijn (zoals ChampagneCavaLambrusco en Prosecco) en versterkte wijn (zoals PortSherry en Madeira).

Voor de vinificatie (de bereiding) worden zowel blauwe als witte druiven (Vitis Vinifera)  gebruikt. Het vruchtvlees van zowel de blauwe als de witte druif is kleurloos, waardoor je dus van blauwe druiven ook witte wijn kunt maken. Er zijn verschillende manieren om wijn te maken (vinificatiemethoden). Welke vinificatiemethode wordt toegepast, wordt bepaald door de maker en hangt ook af van welk soort wijn er gemaakt wordt. Om hier tot in de kleine details uit te leggen wat de verschillende vinificatiemethoden inhouden, is een beetje te veel van het goede. Wil je meer weten over de verschillende methoden, kijk dan eens hier…

Houdbaarheid van wijn

Hoe lang kun je wijn bewaren? Een niet geheel onbelangrijke vraag natuurlijk. Een dichte fles is lang te bewaren, mits de wijn er voor geschikt is én je aan verschillende voorwaarden voldoet. Hoe je zo’n fles nu goed kunt bewaren, lees je hier.

En hoe zit het dan eigenlijk met de houdbaarheid van een open fles? Een open fles kun je het beste binnen een paar dagen helemaal leegmaken. Hoe het verder zit met de houdbaarheid van wijn, lees je hier.

Wijnbouw en classificatie van wijn

Wijnbouw wordt wereldwijd toegepast. Al is wijnbouw het beste mogelijk tussen 30 en 50 graden Noorderbreedte en tussen 30 en 50 graden Zuiderbreedte en dan speelt het microklimaat ook nog een rol. Een wijnstok heeft warmte nodig om te groeien en de druiven te laten rijpen. Ook de bodem speelt een belangrijke rol, net als de ligging van de wijngaard. Bij wijnbouw moet er met vele factoren rekening gehouden worden om tot een mooi product te komen. Factoren die overal weer anders zijn.

Lange tijd werd de wereld van wijn gedomineerd door ‘oude wijnlanden’ als Frankrijk, DuitslandPortugalItalië en Spanje, maar sinds een aantal decennia komt daar langzaam maar zeker verandering in en timmeren nieuwe wijnlanden als Chili, AustraliëNieuw-Zeeland, de Verenigde StatenHongarije en Zuid-Afrika (om er maar een paar te noemen) hard aan de weg en komt er steeds meer kwaliteit uit deze “nieuwe landen”. En dat is goed en ook zeker leuk. Ook in Nederland wordt er aan wijnbouw gedaan en zie je dat de kwaliteit van deze producten van eigen bodem steeds hoger en hoger wordt. Bijna 200 wijngaarden zijn er verspreid over het hele land (en in alle provincies!) te vinden. Deze wijngaarden kun je vaak bezoeken en één keer per jaar (in september) worden er ook open dagen georganiseerd.

De meeste van deze wijnlanden classificeren hun wijn. Speciale wetgeving, die per land, per regio kan verschillen, bepaalt waaraan wijn moet voldoen om tot een bepaalde classificatie te behoren. Wat per welk land geldt, is te veel om hier op te noemen, maar je zult er zeker over lezen op ons blog.

Meer weten? Op dit blog nemen we je mee in de wereld van wijn en spijs. Mooie wijn, lekkere gerechten én ideale combinaties, maar ook de verhalen achter het product! Het wijnhuis, de druif, de wijngeschiedenis van de verschillende landen, wijnbouw, gadgets en natuurlijk proefnotities, je zult het allemaal terug vinden op ons blog. Veel plezier!