Wijn, wat is het en wat moet je er van weten?

Wat is wijn en wat moet je van wijn weten?Wat is wijn en wat moet je van wijn weten?

Wijn, je vindt het lekker of niet. Nederland kent een aardige groep wijnliefhebbers, die naast het drinken van wijn ook veel over wijn wil weten. En dat is niet gek, want wijn drinken is een beleving en een ware ontdekkingsreis. Het proeven, het thuisbrengen van de verschillende smaken én het verhaal achter de wijn. Gepassioneerde wijnmakers, eeuwenoude châteaus, wijngaardeniers…. achter elke wijn schuilt een mooi verhaal.

Wat is wijn?

De officiële definitie (EU) van wijn luidt: “Wijn is het product verkregen door de volledige of gedeeltelijke gisting van verse druiven – al dan niet gekneusd – of van druivenmost.”  Ofwel, het is druivensap dat is gaan gisten en bestaat uit water, druivensap, alcohol, verschillende zuren, verscheidene aroma’s, tannine en nog een aantal andere stoffen. Daarvan is resveratrol één van de bekendste. Resveratrol is een stofje dat volgens verschillende onderzoeken een gunstig effect heeft op de gezondheid.

Er zijn verschillende soorten. Namelijk: rode, witte, rosé, mousserende wijn (zoals Champagne, Cava, Lambrusco en Prosecco) en versterkte wijn (zoals Port, Sherry en Madeira).

Bij de bereiding, de vinificatie gebruikt men zowel blauwe als witte druiven (Vitis Vinifera). Het vruchtvlees van zowel de blauwe als de witte druif is kleurloos, waardoor je dus van blauwe druiven ook witte wijn kunt maken. Er zijn verschillende manieren om wijn te maken (vinificatiemethoden). De wijnmaker bepaalt de vinificatiemethode. De keuze voor een bepaalde methode hangt af van welk soort de wijnmaker wil maken. Om hier tot in de kleine details uit te leggen wat de verschillende vinificatiemethoden inhouden, is een beetje te veel van het goede. Wil je meer weten over de verschillende methoden, kijk dan eens hier…

Houdbaarheid van wijn

Hoe lang kun je wijn bewaren? Een niet geheel onbelangrijke vraag natuurlijk. Een dichte fles is lang te bewaren, mits de wijn er voor geschikt is én je aan verschillende voorwaarden voldoet. Hoe je zo’n fles nu goed kunt bewaren, lees je hier

En hoe zit het dan eigenlijk met de houdbaarheid van een open fles? Een open fles kun je het beste binnen een paar dagen helemaal leegmaken. Hoe het verder zit met de houdbaarheid, lees je hier...

Wijnbouw en classificatie van wijn

Wijnbouw vind je over de gehele wereld terug.  Wijnbouw is het beste mogelijk tussen 30 en 50 graden Noorderbreedte en tussen 30 en 50 graden Zuiderbreedte en dan speelt het microklimaat ook nog een rol. Een druivenstok heeft warmte nodig om te groeien en de druiven te laten rijpen. Ook de bodem speelt een belangrijke rol, net als de ligging van de wijngaard. Bij wijnbouw moet er met vele factoren rekening gehouden worden om tot een mooi product te komen. Factoren die overal weer anders zijn.

Lange tijd domineerde  ‘oude wijnlanden’ als Frankrijk, Duitsland, Portugal, Italië en Spanje  de wijnwereld. Maar sinds een aantal decennia komt daar langzaam maar zeker verandering in en timmeren nieuwe landen hard aan de weg.  Landen Chili, Australië, Nieuw-Zeeland, de Verenigde Staten, Hongarije en Zuid-Afrika (om er maar een paar te noemen) leveren steeds meer kwaliteitswijnen. En dat is goed en ook zeker leuk.

De meeste wijnlanden classificeren hun wijn. Speciale wetgeving, die per land, per regio kan verschillen, bepaalt waaraan wijn moet voldoen om tot een bepaalde classificatie te behoren. Wat per welk land geldt, is te veel om hier op te noemen, maar je zult er zeker over lezen op ons blog.

Wijnbouw in Nederland

Ook in Nederland vindt wijndruiventeelt plaats  en zie je dat de kwaliteit van deze producten van eigen bodem steeds hoger en hoger wordt. Bijna 100 wijngaarden vind je verspreid over alle hoeken van het land.  Van Friesland tot Zeeland, van Noord-Holland tot Limburg: in alle provincies zijn er wijngaarden te vinden. Deze wijngaarden kun je vaak bezoeken en één keer per jaar (in september) worden er ook open dagen georganiseerd.

Meer weten over wijn?

Meer weten? Op dit blog nemen we je mee in de wereld van wijn en spijs. Mooie wijn, lekkere gerechten én ideale combinaties, maar ook de verhalen achter het product! Het wijnhuis, de druif, de wijngeschiedenis van de verschillende landen, wijnbouw, gadgets en natuurlijk proefnotities, je zult het allemaal terug vinden op ons blog. Veel plezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: