Aantal Nederlandse wijnboeren groeit (weer)!

Het aantal Nederlandse wijnboeren – of wijndruiventelers – groeit weer. Na een lichte dip in 2016, telde ons land vorig jaar 92 bedrijven die wijndruiven verbouwen. Dat is een toename van 4 ten opzichte van 2016.

Niet alleen groeide het aantal wijnboeren, ook het aantal hectare waarop wijndruiven geteeld worden, nam licht toe. Van 155 hectare in 2016 naar 157 hectare grond in 2017. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Hoewel het aantal wijnboeren weer stijgt, zijn het er nog niet zoveel als in 2013. Toen waren er 97 bedrijven met wijndruiventeelt.

Gelderland heeft meeste wijnboeren

De provincie Gelderland is koploper als het gaat om het aantal wijnboeren. In deze provincie vind je de meeste wijndruiventelers. In totaal 24. Daarna volgen Limburg en Noord-Brabant. Deze drie provincies samen herbergen 70% van alle Nederlandse wijnboeren.

Traditioneel zijn Limburg en Gelderland de belangrijkste provincies voor de Nederlandse wijnmakerij. In 2017 bevond zich 32 procent (Limburg) en 23 procent (Gelderland) van totale druivenareaal in deze twee provincies. De laatste jaren is Noord-Brabant als wijnprovincie in opkomst. Het areaal wijndruiven is er in 2017 al 13 procent van het totale wijndruivenareaal.

Terwijl het aantal hectare wijndruiventeelt in Noord-Brabant groeit, neemt deze de afgelopen jaren in Gelderland juist af. Was Gelderland in 2011 nog de onbetwiste koploper met 34 procent van het totale wijndruivenareaal, anno 2017 is het wijndruivenareaal in Gelderland met 20 hectare afgenomen.

De grootste wijnboeren vind je in… Zeeland

Gemiddeld had een Nederlandse wijnboer in 2017 zo’n 1,7 hectare aan wijngaard. Dat is een behoorlijke stijging ten opzichte van 2003 toen het gemiddelde nog op 1,2 hectare per wijngaard lag. De grootste wijnboeren zijn te vinden in Zeeland. Gemiddeld heeft een bedrijf daar zo’n 3,1 hectare per wijngaard.

Goed wijnjaar op komst?

Hoewel de druiven van dit jaar nog moeten worden geoogst, lijken de wijnboeren in Nederland af te steven op een goede oogst. Door het warme en droge zomer weer van deze zomer groeien de druiven harder dan vorig jaar. Dat betekent dat we dit jaar weleens een heel goed wijnjaar kunnen krijgen….

Wijnmaken in Nederland is geen peuleschil

Wijn maken in Nederland is niet heel goedkoop. Een wijnboer in Frankrijk maakt al snel een lekker flesje voor anderhalve euro, terwijl onze Nederlandse wijnboeren al snel kunnen rekenen op een kostprijs van 5 euro. Wil je dan wat verdienen op een fles wijn, dan zit je al snel aan een verkoopprijs van 15,00 euro. En dat is nou vaak net niet de prijs die de Nederlandse consument voor een fles wijn wil neerleggen. Meer dan 8,00 hebben we gemiddeld niet over voor een fles wijn.

Wijnbouw is intensief en kostbaar. Een wijnstok of druivenstok levert pas 5 jaar na aanplant druiven op waarmee je wijn kunt maken. Wil je kwalitatief betere wijn maken, dan moet je al snel een jaar of 10 wachten. En het is ook behoorlijk arbeidsintensief. Als wijnboer ben je snel 600 uur per jaar per hectare bezig.

De meeste wijngaarden liggen in Nederland in de provincies Limburg (zo’n 75 hectare) en Gelderland (zo’n 65 hectare.Veel van de Nederlandse wijngaarden zijn (nog) niet zo groot. Wijnbouw wordt vaak naast een andere (agrarische) activiteiten gedaan, omdat het gewoon alleen niet genoeg oplevert. Toch zijn er wel een aantal grote Nederlandse wijngaarden:

  • Wijngaard Sint Martinus in – het mooiste bergdorpje van Nederland (280 NAP) – Vijlen (Limburg) is 13 hectare groot en maakt zo’n 55.000 flessen wijn per jaar.
  • Wijnhoeve De Kleine Schorre in Dreischor (Zeeland) is in hectare kleiner maar produceert meer wijn. Het heeft een oppervlakte van 10 hectare en produceert 70.000 flessen wijn per jaar.
  • Dan vinden we aan de rand van Maastricht de Apostelhoeve.  Hier wordt op 9 hectare tussen de 50.000 en 70.000 flessen wijn geproduceerd.
  • Last but not least Wijnhoeve De Colonjes. Deze biologische wijngaard vind je in het Nederlandse wijndorp Groesbeek, waar ze 25.000 flessen wijn per jaar produceren.

 

Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: