Wat zijn bewaarwijnen?

Wat zijn bewaarwijnen?

De meeste wijnen die je koopt, kun je het beste maar zo snel mogelijk opdrinken. Voor rosé en witte wijn betekent dit dat je de wijn het beste binnen 1 à 2 jaar – na het het dat op de fles vermeld staat – kunt opdrinken. Rode wijn kun je meestal wat langer bewaren. Dat is wel afhankelijk van het soort rode wijn en de herkomst. Dat rode wijn beter houdbaar is, komt door de tannines en kleurstoffen die in rode wijn zitten. Tannines werken namelijk als een natuurlijk conserveringsmiddel. De meeste wijnen die je koopt, kun je het beste maar zo snel mogelijk opdrinken. Voor rosé en witte wijn betekent dit dat je de wijn het beste binnen 1 à 2 jaar – na het het dat op de fles vermeld staat – kunt opdrinken. Rode wijn kun je meestal wat langer bewaren. Dat is wel afhankelijk van het soort rode wijn en de herkomst. Dat rode wijn beter houdbaar is, komt door de tannines en kleurstoffen die in rode wijn zitten. Tannines werken namelijk als een natuurlijk conserveringsmiddel.

Bewaarwijnen

Wijnen die een traditionele wijnbereiding hebben ondergaan, zijn eigenlijk het meest geschikt als bewaarwijnen. Daarmee bedoelen we de kwalitatief betere wijnen. Dus wijnen met aanduidingen als premier crugrand cru of de crus classés. Wijnen met een AOC-aanduiding zijn over het algemeen niet echt bewaarwijnen.

Wijnen die je kunt bewaren zijn (richtlijn):

Rode bewaarwijnen:
FrankrijkBordeauxBourgogne, Côtes du Rhône
Italië: Barolo, Barbaresco, Nebbiolo, Chianti Riserva, Brunello di Montalcino
Spanje: Reserva en Gran Reserva uit Rioja en Ribera del Duero
Californië en Australië: (de betere Cabernet) Sauvignons

Witte bewaarwijnen:
Frankrijk: Bourgogne: Chablis, Meursault en Puligny
Duitsland: (de betere)Rieslings

Edelzoete wijnen:  (vaak botrytiswijnen)
Frankrijk: Sauternes, Vouvray en Coteaux du Layon
Duitsland: Auslese, Beerenauslese, Trockenbeerenauslese en Eiswein
Italië: Vin Santo

Port: Vintage Port, dit zijn de flessen met het jaartal op het etiket.

Hoe bewaar je wijn goed?

Heb je een kwalitatief goede wijn die je wilt bewaren, dan is het belangrijk om de wijn goed te bewaren. Volop in het zonlicht als pronkstuk in je kamer, zorgt ervoor dat ook een kwalitatief goed wijn, die je een aantal jaar zou kunnen bewaren, in no time de geest geeft. Wil je een wijn lang bewaren dan zul je op een aantal zaken moeten letten, zoals:

  1. Licht. Bewaar wijn in het donker. Licht, en in het bijzonder UV-stralen, zorgen voor een oxidatie van de wijn, waardoor de wijn sneller veroudert en bederft.
  2. Een stabiele temperatuur, het liefst zo tussen de 10 en 13°C. Een paar graden meer of minder is geen ramp, maar vermijd sterk wisselende temperatuur of extreem warm of extreem koud.
  3. De vochtigheidsgraad. De meest ideale vochtigheidsgraad ligt tussen 65 en 80%. Bij een te lage vochtigheidsgraad droogt de kurk uit en kan de wijn gaan lekker. Is de vochtigheidsgraad juist te hoog dan kan schimmelvorming optreden.
  4. Geurtjes. Zorg voor een goede luchtcirculatie. Voorkom dat er ‘vieze geurtjes’ in de omgeving waar je de wijn bewaart, ontstaan. Deze kunnen door de kurk in de wijn terechtkomen en die proef je dan ook terug in de wijn. Dat is zonde.
  5. Trillingen. Wil je wijn bewaren, zorg dan dat je wijn trillingsvrij ligt, zodat de wijn rustig kan rijpen en de moleculenstructuur niet verstoord wordt. Wijn bewaren naast bijvoorbeeld een wasmachine is geen goed idee.