Hoe bewaar je wijn?

Wijn bewaren

We schreven het al eerder: De meeste wijnen die nu te koop zijn, kun je eigenlijk maar beter zo spoedig mogelijk op drinken. Maar dan… Je hebt een lekkere, mooie en kwalitatief goede wijn, hoe bewaar je deze dan goed?

Hoe bewaar je wijn goed?

Heb je een kwalitatief goede wijn die je wilt bewaren, dan is het belangrijk om de wijn goed te bewaren. Volop in het zonlicht als pronkstuk in je kamer, zorgt ervoor dat ook een kwalitatief goed wijn, die je een aantal jaar zou kunnen bewaren, in no time de geest geeft. Wil je een wijn lang bewaren dan zul je op een aantal zaken moeten letten, zoals:

  1. Licht. Bewaar wijn in het donker. Licht, en in het bijzonder UV-stralen, zorgen voor een oxidatie van de wijn, waardoor de wijn sneller veroudert en bederft.
  2. Een stabiele temperatuur, het liefst zo tussen de 10 en 13°C. Een paar graden meer of minder is geen ramp, maar vermijd sterk wisselende temperatuur of extreem warm of extreem koud.
  3. De vochtigheidsgraad. De meest ideale vochtigheidsgraad ligt tussen 65 en 80%. Bij een te lage vochtigheidsgraad droogt de kurk uit en kan de wijn gaan lekker. Is de vochtigheidsgraad juist te hoog dan kan schimmelvorming optreden.
  4. Geurtjes. Zorg voor een goede luchtcirculatie. Voorkom dat er ‘vieze geurtjes’ in de omgeving waar je de wijn bewaart, ontstaan. Deze kunnen door de kurk in de wijn terechtkomen en die proef je dan ook terug in de wijn. Dat is zonde.
  5. Trillingen. Wil je wijn bewaren, zorg dan dat je wijn trillingsvrij ligt, zodat de wijn rustig kan rijpen en de moleculenstructuur niet verstoord wordt. Wijn bewaren naast bijvoorbeeld een wasmachine is geen goed idee.