Hoe lang is wijn houdbaar?

houdbaarheid wijn

Altijd de grote vraag:  Hoe lang is wijn houdbaar? Hoe lang kun je een fles wijn bewaren nadat je de fles wijn geopend hebt? Soms gaat een fles wijn niet in één keer op en de wijn die nog in de fles zit, wil je natuurlijk niet door de gootsteen weggooien. Maar hoe lang kun je een open fles wijn bewaren? En.. maakt het verschil of het gaat om rode wijn, witte wijn of rosé?

Houdbaarheid van wijn

Bij de ontwikkeling van wijn speelt zuurstof een belangrijke rol. Zodra je een fles wijn hebt ontkurkt, kan er zuurstof bij de wijn komen, en ontwikkelt wijn zich sneller. En hoe meer ruimte er in de fles is, dus als er al een aantal glazen wijn uit de fles zijn geschonken, hoe sneller wijn zich zal ontwikkelen. Blijft een geopende fles wijn lang staan dan zul je zien dat de rode kleur verandert naar bruin, en van helder naar troebel. Dit noemen we oxidatie van wijn. Uiteindelijk zal de wijn ook gewoon bederven als je een fles wijn lang geopend laat staan.

Zoals we net al schreven, ontwikkelt wijn zich door zodra de fles is geopend en kan deze uiteindelijk ook bederven. Een open fles wijn snel opmaken is dan ook aan te raden. Rode wijn kun je het beste binnen twee dagen opdrinken, witte wijn en rosé zijn in de koelkast langer goed te houden, maar het is aan te raden om ook deze drie of vier dagen op te drinken. Rode wijn van oudere jaargangen is vaak wat langer te bewaren. En het klinkt misschien gek, maar ook rode wijn is goed te bewaren in de koelkast. De koude temperatuur in de koelkast vertraagt het oxidatie-proces.

Hoe kun je een open fles wijn het beste bewaren?

Bij het bewaren van een open fles wijn is het allerbelangrijkste om zuurstof weg te houden van de wijn. Het is immers zuurstof die de wijn in je open fles ‘verpest’. Om te voorkomen dat zuurstof bij de wijn komt, kun je gebruik maken van:

  • een vacuumpompje. Met een vacuumpompje plaats je een speciale dop op je open wijnfles, terwijl je tegelijkertijd de zuurstof uit de wijnfles zuigt. De zuurstof verdwijnt dus uit de fles, waardoor de wijn minder snel bederft. Een voorbeeld van zo’n vacuumpompje is de Vacuvin is hier een voorbeeld van.
  • stikstof gemengd met zuurstof. Door stikstof vermengd met zuurstof (verhouding minimaal 4:1)in je open wijnfles te spuiten met een spuitbus, vul je de lege ruimte in de fles. Doordat stikstof zwaarder is dan zuurstof, “zakt” het meer omlaag in je open wijnfles en vormt het een beschermend laagje tussen de wijn en het zuurstof. Zo wordt de wijn beschermd tegen bederven. Een systeem waarmee je dit kunt doen is de WineProtector.

Hoe bewaar jij je wijn?

Eerlijk is eerlijk, zodra er bij ons een fles wijn opengaat, gaat de fles wijn ook meestal leeg (zeker als het een lekkere wijn is). En als je zoekt op houdbaarheid van wijn en de verschillende manieren/systemen, vacuumpompjes, etc. kom je heel veel verschillende meningen en adviezen tegen. Daarom zijn we zo benieuwd naar hoe jij een open fles wijn nu bewaart. Gebruik je of heb je wel eens een Vacuvin gebruikt? En zo ja wat zijn je ervaringen? Of loop je helemaal weg met de WineProtector of een ander systeem? Of weet jij een manier die veel beter is om je wijn te bewaren? We horen het graag!