Slechtste wijnoogst in Europa sinds jaren…

Slecht weer en opwarming van onze aarde hebben gezorgd voor één van de slechtste Europese wijnoogsten sinds tientallen jaren. Er moet rekening gehouden worden met een daling van 14% oftewel 5.8 miljard liter wijn. Omgerekend zo’n 7.5 miljard flessen wijn minder dus.

Minder wijn… dan stijgen de prijzen

In meer dan 50 jaar is de wijnoogst niet zo slecht geweest als de wijnoogst van 2017. Volgens COPA-COGECA wordt er dit jaar maar liefst 5,8 liter minder wijn geproduceerd. In landen als Frankrijk, Spanje en Italië zijn de verliezen enorm. Alleen in Portugal hebben ze dit jaar een goede oogst. Dat de grootste Europese wijnproducenten door de slechte oogsten minder wijn kunnen produceren, heeft natuurlijk gevolgen voor de prijs van een fles wijn. Immers hoe schaarser, hoe duurder. Toch zullen de prijsstijgingen de enorme verliezen die wijnboeren en wijnproducten hebben geleden niet goed kunnen maken. En volgens sommigen is dit nog maar het begin.

Opwarming van de aarde

Extreme weersomstandigheden en klimaatveranderingen zijn de oorzaak van de slechte wijnoogst. Strenge vorst in het voorjaar, extreme hittegolven in de zomer en ongekende droogte: in Frankrijk, Italië en Spanje weten ze er alles van. En dit nog maar het begin. Door de opwarming van de aarde zullen oogstbare wijngebieden meer en meer naar het noorden opschuiven. In de toekomst zullen grote wijngebieden als de Duoro, Bourgogne, Bordeaux en Toscane – om er maar een paar te noemen – zo droog en heet worden dat wijnbouw er niet meer mogelijk is.

Concreet betekent het dat met elke graad die de aarde opwarmt, de oogstbare wijngebieden in Europa met zo’n 180 kilometer in noordelijke richting gaan opschuiven. Om je een beeld te geven: 180 dat is van Den Helder naar Brasschaat, net over de Belgische grens of van Groningen naar Oss, of van Amsterdam naar Heerlen. Een behoorlijk eindje dus…

Aanpassen aan nieuwe omstandigheden

De opwarming van de aarde en de klimatologische veranderingen die daar het gevolg van zijn, zullen een enorme invloed uitoefenen op de wijnbouw. Manieren waarop nu wijnbouw gepleegd worden, zullen verdwijnen en wijnbouwers zullen zich meer en meer aanpassen aan de nieuwe omstandigheden. Het aanpassen van de aanplantingsdichtheid bijvoorbeeld. Sommige wijnboeren verhogen deze dichtheid zodat druiventrossen beter beschermd worden tegen verhitting, anderen laten wijnstokken dieper wortelen.

En daar blijft het niet bij. Ook de smaak van wijn wordt beïnvloed door de veranderingen in het klimaat. Een beetje wijnliefhebber weet dat hoe meer zon en warmte druiven krijgen, hoe meer suiker een druif bevat. Suiker zorgt voor de gisting tot alcohol. En dat betekent dat hoe meer suiker er in een druif zit, hoe meer alcohol er wordt gevormd. Te veel alcohol in wijn verstoort de balans in wijn en geeft een branderige afdronk. En dat ze elegantie missen en zwaar op de maag vallen, dat komt er ook nog eens bij.

Dat er aanpassingen in de wijnbouw nodig zijn om de klimatologische veranderingen en de effecten ervan op de wijnbouw het hoofd te bieden, moge duidelijk zijn. Daar zijn de wijnbouwers al druk mee bezig. Door hun wijnstokken op koelere plaatsen te planten bijvoorbeeld. En dat ze hun wijngaard in de toekomst misschien moet opgeven, daar houden ze in hun achterhoofd al rekening mee.

Komt Champagne straks uit Engeland en Bordeaux-wijnen uit Groesbeek?

Met de opwarming van de aarde, verschuiven de oogstbare wijngebieden meer en meer naar het Noorden. Met een opwarming van zo’n 5 graden heeft Nederland straks een vergelijkbaar klimaat als nu in de Bordeaux. Betekent dit dat we dan in Nederland net zo goed en gemakkelijk aan wijnbouw kunnen doen als ze dat nu kunnen in de Bordeaux? Was het maar zo simpel. De afgelopen jaren hebben we in Europa meer en meer last van extreme weersomstandigheden. Met verdere opwarming zullen extremere weersomstandigheden ook meer en meer gaan voorkomen in het noorden van Europa. Zware regen- en onweersbuien, hittegolven en hagelstenen zo groot als tennisballen zullen op grotere schaal gaan voorkomen. En dat zijn nu net niet de weersomstandigheden waar je op zit te wachten als wijnbouwer in ons kikkerlandje…

Credits photo: Andy Melton

Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: