Welk wijnglas bij welke wijn?

welk wijnglas bij welke wijn 3

Er zijn vele soorten en maten wijnglazen, maar welk wijnglas gebruik je nu voor welke wijn? Misschien denk je dat het niet uitmaakt welk wijnglas je gebruikt, maar toch is dat niet zo. Eigenlijk wordt een wijnglas speciaal ontworpen om bij een bepaald soort wijn te gebruiken. We hebben een aantal verschillende soorten wijn en het wijnglas, dat erbij hoort voor je op een rijtje gezet.

Het wijnglas & de wijn

wijnglas voor Mousserende wijn en champagneMousserende wijn en champagne

Bij de keuze van het glas dient een mousserende wijn of een champagne als wijn en niet als koolzuurhoudende drank worden beschouwd. Zijn subtiele, tijdens jarenlange rijping inde fles ontstane geur kan alleen worden waargenomen als die zich boven het oppervlak van de vloeistof kan concentreren. Een goed champagneglas heeft daarom een slank,
tulpvormig silhouet met een naar boven vernauwde rand.

wijnglas voor Lichte witte wijnen met een zuur accentLichte witte wijnen met een zuur accent

Het glas hoeft geen grote diameter te hebben, omdat alleen de fruitigheid moet worden benadrukt. Ook een te hoge kelk is ongeschikt, aangezien er maar weinig alcohol aanwezig is om als drager van de geurstoffen te fungeren. Om de enigszins zure smaak af te zwakken dient het glas een naar buiten gewelfde bovenrand* te hebben. Hierdoor
prikkelt de wijn de punt van de tong, die op zoet reageert, het eerst.

Wijnglas voor Op het vat gerijpte, volle witte wijnenOp het vat gerijpte, volle witte wijnen

Voor witte wijnen die op het vat zijn gerijpt, zijn glazen met een relatief  grote inhoud aan te bevelen, zodat de wijn voldoende luchtcontact kan maken om zijn complexe bouquet te ontplooien. De kelk moet hoger zijn dan bij lichte witte wijnen, omdat anders de alcohol op onaangename wijze in de neus, stijgt. Bovendien ontstaat een harmonische geur pas bij een bepaalde hoogte boven het wijnoppervlak.

Wijnglas voor Intensief-aromatische, volle witte wijnen  Intensief-aromatische, volle witte wijnen  

Voor intensief-aromatische, volle witte wijnen mag het glas iets groter en opener zijn dan voor iets zuurdere wijnen. De kelk mag echter niet al te  hoog zijn opdat de complexe maar fragiele aroma’s niet te vlug verdwijnen. Door de wijde opening stroomt de wijn bij het drinken naar de rand van de  tong, waardoor de zuurheid meer wordt benadrukt. Op deze wijze kan de  wijn erkende kwaliteit en grote complexiteit tonen.

Wijnglas voor Lichte, fruitige, jonge rode wijnLichte, fruitige, jonge rode wijn

Net als voor intensief-aromatische, volle witte wijnen leent dit iets minder volumineuze glas met een niet al te hoge kelk zich uitstekend voor het serveren van lichte, jonge rode wijnen zoals beaujolais- en primeurwijnen. Het kleine formule van het glas concentreert de fijnen nuances van fruit. Vooral slanke rode wijnen komen hierin, mits enigszins gekoeld, nog beter tot hun recht.

Wijnglas voor Elegante, kruidige, fluweelzachte rode wijnElegante, kruidige, fluweelzachte rode wijn

Het complexe, door fijn fruit gekenmerkte aroma van bijvoorbeeld pinot noir heeft een groot oppervlak nodig om zich te kunnen ontplooien. De zeer  kruidige aroma’s waardoor deze wijnen vooral worden gekarakteriseerd, worden door de ballonvormige glasvorm optimaal ondersteund. Door een iets naar buiten toe gewelfde bovenrand* wordt op de tong de fruitigheid  benadrukt en de indruk van de vaak op de voorgrond tredende zuurheid getemperd.

Wijnglas voor Fluweelzacht, volle rode wijnenFluweelzacht, volle rode wijnen

Donkere, fluweelzachte rode wijnen hebben meestal een goed gestructureerd en vol aroma. Om het te laten vrijkomen heeft de wijn voldoende oppervlak nodig. Een geschikt glas heeft daarom een kelk waarvan de buik
tot ongeveer een derde van de hoogte is verbreed. Afhankelijk van de volheid en het alcoholpercentage dient een groter of kleiner glas te worden gekozen. Merlots uit Pomerol of Saint-Émilion bijvoorbeeld kunnen in een
zeer groot glas worden geserveerd.

Wijnglas voor Tanninerijke rode wijnen met een complex bouquetTanninerijke rode wijnen met een complex bouquet

Deze zeer donkere wijnen hebben veel zuurstofcontact nodig om hun geur te kunnen ontplooien. Een grote diameter van het glas en een groot volume zijn daarom belangrijk om de complexiteit van dergelijke wijnen op de juiste
manier te kunnen presenteren. Tegelijkertijd mag de hoogte van de kelk niet te klein zijn, maar dient die langwerpig te zijn, zodat de geur van de alcohol niet te nadrukkelijk wordt waargenomen.

Wijnglas voor Gerijpte wijnenGerijpte wijnen

De kwetsbaarheid van rijpe wijnen vereist een glas dat het aroma concentreert. Omdat bij dergelijke wijnen de verhouding tussen de hoeveelheid lucht en de hoeveelheid vloeistof zeer belangrijk is voor de intensiteit van de geur is een glas nodig dat relatief groot, ballonvormig en naar boven duidelijk versmald is. Zo heeft de wijn voldoende ruimte om zich te ontplooien.

Wijnglas voor Zoete wijnZoete wijn

De diversiteit aan zoete wijnen is zo groot dat niet een enkele glasvorm voldoet. Voor sauternes en wijnen met een dichte, bijna stroperige structuur en een uitgesproken aromatische kracht is een van onderen trechtervormig glas aan te bevelen. Hierdoor beslaat de wijn bij kleine hoeveelheden toch het grootste oppervlak en kan hij zijn
complexe aroma’s volledig ontplooien.

Het reinigen van een wijnglas

Een wijnglas kan normaal gesproken in de afwasmachine worden gereinigd; zo niet, dan moet je het wijnglas met warm water en weinig afwasmiddel reinigen, met schoon water naspoelen en met een niet-pluizende doek afdrogen en opwrijven. Zelfs aan het schijnbaar gladde oppervlak van glas kunnen zich niet alleen aroma’s van wijn, maar ook de geuren van afwasmiddel, theedoeken en kasten hechten. Daarom mogen wijnglazen nooit met theedoeken worden afgedroogd die met wasverzachter zijn behandeld. Sporen van vet en lippenstift kunnen met een beetje neutrale zeep worden verwijderd.

Meest bekende en gebruikte wijnglazen

De meest bekende en gebruikte wijnglazen zijn hierboven beschreven. Kom je in een zoveel sterrenrestaurant of bijv. het koninklijk paleis dan zul je misschien wel nog meer soorten glazen aantreffen. Bijvoorbeeld nog grotere glazen of allerlei kunstwerken eraan. Eigenlijk is dit helemaal niet nodig, en de serieuze wijnboer zal al snel kunnen zeggen: “Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg, mien jong.” 

*De naar buiten gewelfde randglazen zijn helaas bijna niet meer te verkrijgen.

Bron: WIJN, geschreven door André Dominé, Eckhard Supp & Dunja Ulbricht  (Uitgeverij Ullmann, ISBN: 978-3-8331-4617-6)

Tekstbewerking: Arie Benda, APERITIEF©

 

Redactie

Eén gedachte over “Welk wijnglas bij welke wijn?

  • 07/05/2015 om 11:46
    Permalink

    wauw, nooit geweten dat het zo veel kon uitmaken uit wat voor glas je je wijn drinkt. Ik ga er de volgende keer op letten. Heb vorige week weer een hoop heerlijke wijnen besteld. Dus als ik er dit weekend 1 open maak kijk ik eerst even op deze blog wat voor glas ik het beste kan gebruiken.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: