Wijnbouw in Europa

Wijnbouw in Europa

Wijnbouw in Europa: Waar vindt in Europa wijnbouw plaats? Wat zijn de ideale omstandigheden voor wijnbouw in Europa?

De 52e graad noorderbreedte geldt als de meest noordelijke grens voor de wijnbouw. Door de opwarming van de aarde is deze grens de afgelopen jaren aanzienlijk verschoven. Eerst waren het een paar Engels wijnboeren die hun geluk in de wijnbouw gingen beproeven, maar nu is er ook wijnbouw in Denemarken (met een heuse Deense bond van wijnboeren) en worden er ook in Zweden wijnen gerijpt. Toch zijn de omstandigheden daar nog niet optimaal.

De lagere gemiddelde temperatuur, grotere hoeveelheden neerslag en vorst beperken wijnbouw. Terwijl de temperaturen het rijpingsproces van de druiven beïnvloeden, bedreigt een te hoge luchtvochtigheid de gezondheidstoestand van de druiven en leidt tot een verdunning van de most. Hoe extremer temperaturen en neerslag worden, des te meer de fotosynthese van de wijnstok wordt tegengewerkt.

Klimaat in Europa

Klimaat in Europa

In West-Europa vind je de meest klassieke wijnbouwregio’s van Europa en zijn de omstandigheden ideaal voor wijnbouw. Met een gemiddelde temperatuur in juli tussen de 15 en 20 graden Celsius, met voldoenden (soms vrij veel) neerslag is er hier een gematigd klimaat, waarbij de omstandigheden  ideaal zijn om enerzijds witte wijnen met voldoende zuren, en anderzijds uitgebalanceerde rode wijnen te maken.

Als we verder afzwakken naar het zuiden van Europa, naar Spanje, het Franse Zuiden en Italië, zie je hier een verbazingwekkend mozaïek aan temperatuurzones. Toch zijn er twee elementen die het mediterrane zuiden van Europa duidelijk onderscheiden van het noorden, namelijk de duidelijk hogere temperaturen en aanzienlijk intensieve zonneschijn. Die zorgen voor een optimale rijpheid van de daar gedijende druiven en leiden tot een volledig ander type wijn, die enorm vol en zacht is.

Meer naar het oosten wordt de vaak aanwezige warmte, met zomertemperaturen van boven de 20 graden Celcius, afgewisseld met vorst. Dat zorgt in de loop van een jaar voor schommelingen waar de rest van Europa over het algemeen van verschoond blijft.

Grote verschillen tussen dag en nachttemperaturen zijn echter weer wel gunstig voor de wijnkwaliteit. Het beste komt dit tot uitdrukking in de Tokaji, waar zich volheid en frisheid tot een tijdloze grootsheid verenigen.

Rivieren levensaders van wijnbouw in Europa

Rivieren levensaders voor wijnbouw in Europa

Er bestaat een nauw verband tussen rivieren en wijngebieden in Europa. Rivieren als de Loire, de Garonne, de Rijn, de Rhône, de Donau od de Dnister, om er maar een paar te noemen, vormen de levensaders van belangrijke wijnbouwgebieden. Water is belangrijk voor wijnbouw en de nabijheid van rivieren zorgt er voor dat wijngaarden gemakkelijk toegang hebben tot water.

Europese wijnlanden

In Europa wordt in veel landen, in grote of kleinere mate aan wijnbouw gedaan. Hieronder een overzicht van de Europese wijnlanden:

AlgerijeHongarijeOostenrijk
BelgiëIerlandPortugal
Bosnië-HerzegovinaItaliëRoemenië
BulgarijeKroatiëRusland
CyprusLuxemburgServië
DenemarkenMacedoniëSlovenië
DuitslandMaltaSlowakije
EngelandMoldaviëSpanje
FrankrijkMontenegroTsjechië
GeorgiëNederlandZwitserland
GriekenlandOekraïne

Meer weten over wijnbouw in Europa en Europese wijnlanden, lees dan ook eens: 

Wijnlanden in Midden- en Oost-Europa
Wijnland Portugal, een land van ontdekkingreizigers
Wijnland Spanje
Nederland een wijnland? Jazeker!
Wijnland Duitsland: Wijncultuur

Bron: WIJN, geschreven door André Dominé, Eckhard Supp, Ulrich Sautter & Wofgang Fahsbender (Uitgeverij Ullmann, ISBN: 978-3-8331-4617-6)