Wijnland Nederland: Nederland een wijnland? Jazeker!

Wijnbouw in Nederland

De wijnbouw in wijnland Nederland gaat terug naar de tijd van de Romeinen. Zoals in veel Europese landen waren het ook in Nederland de Romeinen die zorgden voor wijnbouw, wijngaarden en wijn. Niet omdat ze de wijncultuur zonodig wilden verspreiden, maar vooral om het zelf te drinken.

Het wijnland Nederland is meer en meer in opkomst. Er wordt steeds meer aan wijnbouw gedaan en ook zijn er steeds meer Nederlandse wijnen te krijgen. Nederlandse wijnen die ook echt goed en lekker zijn. Toch is wijnbouw in Nederland niets nieuws. Al in de tijd dat de Romeinen hier in ons koude kikkerlandje verbleven werd er aan wijnbouw gedaan. De Romeinen brachten de wijnbouw naar Nederland (en nog veel meer andere landen). Niet omdat de Romeinen nu zo graag de wijncultuur wilden verspreiden, maar met name omdat de Romeinse soldaten recht hadden op één liter wijn per dag. En dan is het makkelijker om lokaal wijngaarden aan te leggen en wijn te gaan maken, dan keer op keer de wijn uit Italië te laten komen.

Na de val van het Romeinse Rijk zijn het vooral de monniken die nog wijnbouw uitoefenen. Rond 1000 na Christus bloeit de Europese wijnbouw door de monniken weer op. De Nederlandse wijnbouw is rond 1500 na Chr. op zijn hoogtepunt. In het Maasdal en Geuldal vind je in die tijd een aantal (beroemde) wijngaarden. Dan breekt de Kleine IJstijd aan en wordt na 1600 te koud in ons land voor het verbouwen van druiven. Dát, de toenemende belangstelling voor bier, de 80-jarige oorlog én het heffen van zware accijnzen op niet-Franse wijnen door Napoleon doen de Nederlandse wijnbouw de das om en verdwijnt wijnbouw uit Nederland.

Wijnland Nederland in wederopbouw

Rond de jaren ’70 van de vorige eeuw komt daar verandering in als in 1967 vlakbij Maastricht een nieuwe wijngaard wordt gesticht. De kleine wijngaard, Slavante, met een oppervlakte van 800 m², bestaat nog steeds. Na 1970 zie je vervolgens steeds meer wijngaarden ontstaan. Vooral in de buurt van Maastricht, in de rest van de provincie Limburg en ook in Brabant komen steeds meer wijngaarden.

Door allerlei nieuwe ontwikkelingen in de wijnbouw, zoals het ontwikkelen van nieuwe druivenrassen die met minder zonuren én beter bestand zijn tegen ziektes en schimmels, kan wijnbouw beter plaatsvinden in Nederland en zie je ook dat ook in andere Nederlandse provincies wijnbouw beter mogelijk wordt en mensen er mee aan de slag gaan.

Wijnland Nederland anno nu

Waren er in 1997 nog 7 grotere wijngaarden van één hectare en groter, in 2005 waren dat er al meer dan 50. In 2015 zijn er meer dan 150 commerciële wijngaarden in Nederland. Van Texel tot Maastricht, van Groningen tot in het Zeelandse Aardenburg; in vrijwel alle Nederlandse provincies vind je wijngaarden. En ook de kwaliteit van de Nederlandse wijnen neemt toe. Nederlandse wijnen worden tijdens keuringen in binnen- en buitenland steeds beter en beter beoordeeld.