De geologische en klimatologische diversiteit van het wijnland Frankrijk maakt het land tot een van de veelzijdigste wijnlanden ter wereld. Elk van de 14 teeltgebieden van dit wijnland heeft eeuwenlang zijn eigen wijncultuur onderhouden. Verschillende druivenvariëteiten pasten zich aan de steeds wisselende, natuurlijke omstandigheden aan en er werden diverse teeltwijzen ontwikkeld.
De wijnregio’s van wijnland Frankrijk

Het noordelijkste wijngebied van wijnland Frankrijk, de Champagne, grenst aan het gebied waar de gemiddelde temperaturen niet hoog genoeg zijn om druiven te laten rijpen. In het westen zijn de neerslaghoeveelheden te groot om wijnbouw mogelijk te maken. Het zure karakter van de champagnes uit deze gebieden wordt door dit overgangsklimaat bepaald.
In de Elzas, waar dankzij de Rijn een zeer gunstig microklimaat heerst, zijn de Vogezen richting het westen onoverkomelijk voor de wijnbouw. De druiven die op de zonzijde van de hellingen groeien, rijpen daarentegen optimaal en de van de rivier opstijgende vochtigheid bevordert de edele rotting, waarvan men de beste wijnen van het gebied dankt.
In het noordelijk deel van Bourgondië, waar de bekendste appellation Chablis heet, moeten de wijnboeren maatregelen tegen de vorst nemen, opdat de chardonnay op de beste percelen niet bevriest. Deze wereldwijd bekende druivenvariëteit ontwikkelt op de kenmerkende schelpkalkgronden een onvergelijkbaar minerale expressie. Het regent hier meestal zo veel dat de wijnboeren tot een extreem hoge plantdichtheid zijn overgegaan om de groei van de wijnranken te temmen. Dit geldt ook voor de Beaujolais. Tussen het brede dal van de Saône en de Monts du Beaujolais met zijn uitgestrekte bossen, vindt de gamay op graniet- of mergelgronden zijn meest ideale terroir. Hij verplicht de wijnboeren echter wel hem op een andere manier te snijden dan de Bourgondische buren met hun pinot noir doen. De wijngebieden van de Jura en de Savoie, die helemaal in het oogsten liggen, worden beïnvloed door het berglandschap. Naast de ontwikkeling van geheel eigen druivenrassen heeft dit ook geleid tot de unieke zesjarige rijping onder gistflor bij de vin jaune.
De Loire heeft ter hoogte van zijn monding, dankzij de golfstroom, een matigende invloed op het klimaat, maar in het Loiregebied is het ook zeer vochtig. In de Muscadet moeten de druiven vaak tijdig worden binnengehaald. Stroomopwaarts nemen de invloeden van het vasteland echter toe, zodat hier zowel prima droge en zoete witte wijnen, als uitstekende rode wijnen gedijen.
Momenteel leggen veel Franse wijnbouwers zich steeds meer toe op de verbouw van de cabernet franc, die bij koelere temperaturen betere resultaten geeft dan de cabernet sauvignon. Dit gebeurt met name in Bordeaux, maar ook in de Médoc, waar tussen de Gironde en de Atlantische kuststreek een zeer gematigd klimaat heerst, wat een late rijping bevordert. De poreuze kiezelgronden verhinderen hier dat de vele regens deze al te zeer verdunnen. In het zuidwesten is het vaak warmer en de bergen krijgen daar meer invloed.
De Middellandse zee regeert
Terwijl de invloed van de Atlantische Oceaan ver naar het oosten merkbaar is, zijn in de zuidoostelijke gebieden drie belangrijke factoren van invloed op de wijnbouw; warmte, wind en droogte. In het noordelijk Rhônegebied is hun invloed het meest beperkt, wat heeft geleid tot een uitgebalanceerd samenspel van witte en rode wijnen. Net als in de gehele Midi heerst hier de syrah en verder naar het zuiden – met als centrum Châteauneuf-du- Pape – de druiven grenache en mourvèdre. In de Provence worden de wijnen in het noordelijke deel beïnvloed door de nabijheid van de alpen en in het zuidelijkste deel door de aanwezigheid van de Middellandse Zee. Dienovereenkomstig variëren de wijnsoorten en –stijlen. Corsica daarentegen ligt geografisch gezien niet alleen dichter bij de Italiaanse kust, zijn karakteristieke druiven komen daar ook vandaan en zijn goed aangepast aan het Middellandse-Zeeklimaat. Rond de Golfe du Lion strekt zich het wijngebied van de Languedoc-Roussillon uit, een van de grootste teeltgebieden ter wereld.
De 14 wijnregio’s van wijnland Frankrijk op een rijtje
- Beaujolais
- Bordeaux
- Bourgogne
- Champagne
- Charentes
- Corsica
- Côtes de Gascogne
- Côtes du Rhône
- Elzas
- Jura-Savoie
- Languedoc-Roussillon
- Loiredal
- Provence
- Zuidwesten