De belangrijkste Libanese wijngoederen

wijnland Libanon - Libanese wijngoederen

Wijnland Libanon behoort tot één van de oudste wijnlanden ter wereld. Dat zou je niet gelijk zo denken, maar toch is het weer. Opgravingen tonen aan dat in Libanon meer dan 5000 jaar aan wijnbouw wordt gedaan. Libanese wijn was geliefd in Europa, maar ook in eigen land totdat in de jaren ‘8o de oorlog uitbrak. De consumptie nam af én de meeste aangeplante (wijn)druivensoorten werden nu gebruikt voor tafeldruiven. Toch zijn er aantal wijngoederen die, ondanks alle ontwikkelingen, zijn blijven bestaan. We zetten de belangrijkste voor je op een rijtje.

De belangrijkste Libanese wijngoederen

libanese wijngoederen - musarChâteau Musar
Château Musar ligt ten noorden van Beiroet. Dit wijngoed van 120 hectare het wijngoed van 120 ha, werd in 1930 door Gaston Hochar opgericht en werd in 1979, na een sensationele vergelijkende proeverij, de ster van de inheemse wijnbouw. Tegenwoordig zijn de producten van de zoon Serge exemplarisch voor de Libanese wijn. Hij keldert vooral de traditionele druiven cabernet sauvignon en cinsault, maar ook witte rassen als obaideh en merweh naar Frans voorbeeld – Serge Hochar werd in Bordeaux opgeleid tot vinoloog -, waarbij het klaren van de most en het filteren achterwege blijft. De eerste experimenten van het wijngoed met het rijpen in houten vaten vonden plaats met ondersteuning van de Bordelese familie Barton midden jaren ’50. Het topbedrijf heeft in de loop van de laatste jaren ook met zijn witte wijnen naam gemaakt.

Circa 80 procent van alle bij Château Musar geproduceerde wijnsoorten worden geëxporteerd. Serge Hochar geeft daarbij het advies zijn wijnen enkele jaren in de kelder te laten liggen.  Idealiter wordt het ware drinkgenot ervan pas na vijftien jaar aan de wijnliefhebber geopenbaard.

libanese wijngoederen kChâteau Kefraya
Château Kefraya is na Château Musar het grootste wijngoed van Libanon en heeft in de jaren ’90 aansluiting gezocht bij Château Musar. Zijn wijnen, vooral uitstekende cuvée Comté de M., worden inmiddels als absoluut gelijkwaardig beschouwd. Op 300 ha groeien op de hellingen van de Barouk, een berg in de Bekaa-vallei, op 1000 meter hoogte de druivenrassen cabernet sauvignon, cinsault, carignan, syrah, grenache, mourvèdre, clairette, bourboulenc, chardonnay en viognier.

De druiven worden na de oogst direct naar het nabijgelegen wijngoed gebracht en hoeven niet eerst zoals bij Chateau Musar per vrachtwagen over het gebergte naar het noorden van Beiroet getransporteerd te worden, voordat ze in de kelders verder verwerkt kunnen worden.

Bij Kefraya, de eerste gemeente van het land die zich helemaal op wijnbouw heeft toegelegd, ontstond in 2000 de hypermoderne Cave Kouroum de Kefraya. Daar worden overtuigende rode wijnen, meestal van cinsault, gemaakt, maar ook rosé en een bekoorlijke Blanc de Noir.

Libanese wijngoederen - KsaraKsara
De traditionele firma Ksara in de buurt van de stad Chtauradas, die in de huidige vorm sinds 1857 bestaat, heeft wijnbouwarealen op 320 ha op zeer uiteenlopende teeltgronden in de streek Bekaa en produceert wijnen die het proberen waard zijn. Vooral de wijnsoorten van de druiven van sauvignon blanc, chardonnay, grenache en cabernet sauvignon konden bij diverse internationale vergelijkende proeverijen hoge onderscheidingen behalen. Behalve deze drie grote wijngoederen van het land zijn ook de Clos St. Thomas, Domaine Wardy, Château Fakra, Massaya en sinds 2005 ook Château Ka op weg naar een succesvolle verovering van de internationale wijnwereld.

Bron foto wijngoed Ksara: “Ksara le domaine” door Philippe48Eigen werk. Licentie CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons.

Bron: WIJN, geschreven door Patrick Fiévez, Sabine Rumrich, Klaus Feiten, Michael Ben-Joseph &
Dimitris Chatzininkolaou (Uitgeverij Ullmann, ISBN: 978-3-8331-4617-6)
Tekstbewerking: Arie Benda, APERITIEF©

Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: