Wijnland Kroatië

Wijnland Kroatië

De wijncultuur van wijnland Kroatië heeft een traditie die zeer lang teruggaat en Dalmantië en Istrië speelden van oudsher een belangrijke rol in de wijnbouw van het Middellandse Zeegebied.

Een van de oorzaken hiervan zijn de uitzonderlijke natuurlijke omstandigheden. In het noordoosten heeft wijnland Kroatië een landklimaat en in de kuststreken een mediterraan klimaat. Daarom zijn de wijnbouwgebieden die nu 57.000 ha omvatten verdeeld in twee wijngebieden:

  • Continentaal Kroatië
  • Kroatische kuststreek

Continentaal Kroatië beslaat de binnenlanden van het Donaudal over Slavonië tot aan de hoofdstad Zagreb. De Kroatische kuststreek is een lange smalle strook langs de Adriatische Zee, die zich uitstrekt van Istrië tot Dubrovnik met inbegrip van de talrijke pittoreske eilanden. De grond wordt hier gevormd door het karstlandschap en bevat vooral kalk, zand en de voor wijnstokken vruchtbare terra rossa (rode aarde).

Wijnland Kroatië; een verscheidenheid aan druivensoorten

Tot de natuurlijke bronnen van wijnland Kroatië behoort ook de grote hoeveelheid inheemse druivensoorten die de productie van kwaliteitswijnen (ongeveer 60 procent van alle wijnen) mogelijk maken, met name witte wijnen in het noorden en rode wijnen in het zuiden. Sinds enige jaren is bekend dat hier de wieg stond van de zinfandels en de primitivo’s. Ook de typische en meest voorkomende rodewijndruif plavac mali (verwant aan de zinfandel), die vaak prachtige wijnen oplevert, moet hier ontstaan zijn. Andere rode druivensoorten zijn merlot, plavina, blaufrãnkisch, babic, teran en cabernet sauvignon. Van de witte druivensoorten zijn vooral de welschriesling, malvasier, trbjan, rheinriesling, chardonnay, kujundzuša, maraština, pošip, furmint, zlahtina, traminer en weifburgunder belangrijk.

Na de onafhankelijkheid van Kroatië in 1991 kwam de privatisering in de wijnbouw slechts langzaam op gang. Er zijn nog steeds ongeveer 30 grote wijnhandelaren en 35 wijncoöperaties, echter slechts 250 private wijnboeren met eigen wijngaarden, die zich echter allemaal inspannen om de kwaliteit van hun producten merkbaar te verhogen.

Bron: WIJN, geschreven door Patrick Fiévez, Sabine Rumrich, Klaus Feiten, Michael Ben-Joseph &
Dimitris Chatzininkolaou (Uitgeverij Ullmann, ISBN: 978-3-8331-4617-6)