La Rioja, de indrukwekkendste wijnregio van Spanje?

La Rioja is één van de bekendste en meest prestigieuze wijnregio van wijnland Spanje. De rode Tempranillo is de belangrijkste druif van deze regio. Wijnmakers maken hun wijn in verschillende stijlen, vaak met houtrijping. Ga je een rode wijn uit la Rioja kopen, let er dan op of je met een Joven, Crianza of Reserva te maken hebt. Ook witte Rioja wordt traditioneel opgevoed in eikenhouten vaten, maar steeds meer wijnhuizen maken fris en fruitig, zonder hout.

Al sinds de oudheid wordt er in La Rioja wijn gemaakt. Monniken die in de Middeleeuwen op bedevaart naar Compostella trokken, deden zich al tegoen aan de rode Rioja. Ze verspreidden de roem van de regio door heel Europa. Maar de echte doorbraak kwam in de 19de eeuw. De Bordelais werd geteisterd door de druifluisepidemie. Franse wijnhandelaren trokken de Pyreneeën over en leerden de wijnmakers van La Rioja hoe ze hun wijn konden opvoeden in kleine eikenhouten vaten. Dat doen ze tot op de dag van vandaag.

La Rioja heeft het aanzien van de Spaanse wijn aanzienlijk vergroot. Vooral doordat deze heuvelachtige regio beschikt over een indrukwekkend arsenaal uitstekende wijngaarden. Dat is dan ook de reden dat deze regio het hoogste appellationniveau mag voeren: Denominación de Origen Calificada (DOCa). Een bijzondere eer. Want La Rioja is daarmee de enige regio die over deze apppelation beschikt.

La Rioja: Joven, Crianza, Reserva en Gran Reserva

Rode Rioja’s vermelden meestal op het etiket hoe ze zijn gemaakt. De DOCa Rioja Joven heeft niet – of heel kort – in eikenhouten vaten gerijpt. Deze vrij lichte, fruitige wijnen mogen een jaar na de oogst al verkocht worden. De Crianza heeft minimaal één jaar in grote eikenhouten vaten gerijpt en mag pas na drie jaar worden verkocht.
De DOCa Rioja Reserva heeft minimaal een jaar houtrijping gehad en mag pas na vier jaar rijpen in de fles verkocht worden. De Gran Reserva wordt alleen gemaakt in uitzonderlijk goede jaren. Deze wijn krijgt minimaal twee jaar houtrijping en mag pas na zes jaar worden verkocht. De Gran Reserve wordt ook in wit en rosé gemaakt, maar die zijn zeer zeldzaam.

Druiven uit La Rioja


De Tempranillo is de belangrijkste blauwe druif van La Rioja. Vrijwel elke rode wijn wordt er van gemaakt. Dikwijls wordt het sap van de Tempranillo gemengd met Garnacha en/of Mazuela (Spaans voor Carignan). Dat geeft de wijn meer kleur, zuren en body. Een wetenswaardig wijngeheimpje is de Graciano. Dit is toch echt de kwalitatief meest interessante blauwe druif van de regio. Maar deze druif geeft een lage opbrengst per hectare en daarom werken alleen de beste Bodega’s ermee.

Aan het witte front spelen de Viura en de Malvasia de eerste viool. Gevolgd door verschillende inheemse druiven, die sinds enkele jaren zijn toegestaan. Wellicht horen we de komende jaren nog meer  van prachtige druivennamen als Tempranillo Blanco, Turruntés, en Maturana Blanca. Traditioneel hebben witte Rioja ’s een rijpe en volle, vaak iets oxidatieve smaak, maar steeds meer wijnhuizen maken hem fris en fruitig, zonder houtrijping.

Rioja Alta, Rioja Alavesa en Rioja Baja

La Rioja is verdeeld in drie subregio’s: Rioja Alta, Rioja Alavesa en Rioja Baja.
In het meest westelijke Rioja Alta vind je vooral fruitige, elegante rode wijnen met niet al te veel alcohol. Hier staan nog steeds de grote, oude Bodega’s die de regio al eeuwen geleden op de kaart zetten. Op de kalkrijke bodems groeit vooral de Tempranillo.

Ook in Rioja Alavesa in het noorden, voeren fruitige rode wijnen de boventoon. In tegenstelling tot in Rioja Alta vind je hier weinig grote Bodega’s. Het zijn vooral families die de – veel kleinere – wijngaarden beheren. De Tempranillo groeit op glooiende, op het zuiden gerichte kalkrijke hellingen.

Rioja Baja, in het Oosten, is kwalitief gezien de minst interessante van de drie subregio’s. Hier worden donkerrode, krachtige wijnen gemaakt.

Wijn regio's in La Rioja, Spanje

Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: