Wijnland Macedonië

Wijnland Macedonië

Net als in ServiëKroatiëBosnië-Herzegovina en Montenegro wordt ook in Macedonië aan wijnbouw gedaan. Niet zo gek aangezien de Balkan één van de alleroudste wijnbouwgebieden in de wereld is. Al denk je bij deze landen misschien minder snel aan wijn, de Balkan kent een zeer oude wijnhistorie en zeer beroemde wijnen. Door de komst van een communistisch regime na de Tweede Wereldoorlog is de wijnbouw in deze landen veelal verloren gegaan.

Klimaat en terroir van Macedonië

Wijnland Macedonië is net als het naburige Griekse Macedonië een sterk geleed berglandschap met meerdere hoogvlakten en rivierdalen waar we wijnbouw aantreffen. Het klimaat is hier mild en deels zelfs mediterraan. De wijnbouw speelt een grote rol in dit agrarische, zeer arme land. Wijnland Macedonië is in drie wijngebieden verdeeld en deze zijn op hun beurt weer verdeeld in verschillende wijnbouwgebieden. Terwijl de wijngaarden (ongeveer 30.000 hectare) overwegend door individuele wijnboeren en kleine wijngoederen worden bewerkt, wordt de productie in een paar grote (tot vennootschap geprivatiseerde) wijnkelders gedaan. Meer dan de helft van de geproduceerde wijn wordt geëxporteerd, meestal in bulk. Men is anders gaan denken over de productie van kwalitief hoogwaardige wijnen, vooral bij enkele wijngoederen die hun wijn zelf op de markt brengen en dankzij West-Europese hulp ook bij veel grotere wijnproducenten. De rode wijnen vormen het grootste aandeel en worden gemaakt van de druivensoorten vranec, kratošija, plavac mali, prokupac, cabernet sauvignon, merlot, spatburgunder en gamay; de witte wijnen komen van smederevka, žillavka, welschriesling, sauvignon blanc, chardonnay en sémillon. Tafeldruiven worden eveneens in grote hoeveelheden verbouwd.

Bron: WIJN, geschreven door Patrick Fiévez, Sabine Rumrich, Klaus Feiten, Michael Ben-Joseph &
Dimitris Chatzininkolaou (Uitgeverij Ullmann, ISBN: 978-3-8331-4617-6)