Wijnland Marokko; op weg naar nieuwe bloei

Wijnland Marokko

In Noord-Afrika vind je drie landen waar aan wijnbouw wordt gedaan: Tunesië, Algerije en Marokko. In deze landen wordt al eeuwenlang aan wijnbouw gedaan en de geschiedenis van de wijnbouw in de wijnlanden gaat terug tot op de Feniciërs. De verdere ontwikkeling van de wijnbouw in deze landen is met name te danken aan de Romeinen en Arabieren. Waarna de Franse kolonisten aan het eind van de 19e eeuw de puntjes verder op de i zetten. Al eerder schreven we hier over de wijnlanden Tunesië en Algerije. Vandaag de beurt aan wijnland Marokko!

Wijnland Marokko

Net als Tunesië en Algerije kent ook wijnland Marokko een zeer oude wijnbouwtraditie, die wel teruggaat tot op de tijd vóór de Feniciërs. Na hen brachten vooral de Romeinen, en later de Arabieren, de langs de kusten van de Middellandse Zee voorkomende druivenrassen naar het land. Door het alcoholverbod van de koran werd de wijnproductie echter al gauw omgezet in de productie van tafeldruiven. Vlak voor de eerste Wereldoorlog kwam een groot aantal Franse kolonisten in het land, die op circa 80.000 ha wijngaarden aanlegden.

Net als in Tunesië en Algerije had men ook in Marokko, na de exportstop naar Frankrijk, sterke verliezen te incasseren en veel teeltgronden werden buiten bedrijf gesteld. Op het moment bestrijkt het voor de wijnproductie bestemde oppervlak in totaal 20.000 ha.

Wijnstreken Marokko

De Marokkaanse wijnen, waarvan enkele het AOG-kwaliteitskenmerk hebben, worden vaak ook fantasienamen als Chante Bled, Chaudsoleil of Spécial Coquillage op de markt gebracht. Het bekendst is ongetwijfeld de Vin Gris, een van de blauwe druiven gevinificeerde witte wijn uit Boulaouane, een wijnstreek tussen Casablanca en Marrakesj. De beste wijnbouwgebieden liggen hoofdzakelijk in de streek Fès-Meknès en leveren vooral rode wijnen (85 procent).

Circa 40 wijnhuizen nemen de vinificatie voor hun rekening, driekwart daarvan zijn coöperaties met staatsdeelneming. Sinds enkele jaren zijn echter Franse investeerders naar Marokko teruggekeerd. Daartoe behoren bekende groepen als Castel, William Pitters en Taillan met de Domaines Delorme. Alleen al deze drie nieuwe bedrijven exploiteren circa 3000 ha wijnbouwgrond. Bij de druivenrassen domineren de klassieke blauwe druiven: carignan en cinsault naast de grote druiven cabernet sauvignon, grenache, syrah en merlot. Het engagement van de wijnboeren en de door de nieuwe investeerders ingezette middelen kunnen de wijnbouw in Marokko heel goed tot nieuwe bloei met interessante producten brengen.

Bron: WIJN, geschreven door Patrick Fiévez, Sabine Rumrich, Klaus Feiten, Michael Ben-Joseph &
Dimitris Chatzininkolaou (Uitgeverij Ullmann, ISBN: 978-3-8331-4617-6)