Wijnland Montenegro

Wijnland Montenegro

Zoals we al vele malen eerder schreven, denk je bij Balkanlanden niet gelijk aan wijn en wijnbouw. En dat is op zich gek, want de Balkan behoort tot één van de oudste wijnbouwgebieden ter wereld. Zo zijn er in wijnland Servië sporen van wijnbouw uit de Bronstijd tot aan de vestiging van de Slaven gevonden en blijkt uit historische en archeologische onderzoeken dat wijnbouw in Herzegovina al eeuwen plaats vindt en dat het de Grieken waren die meer dan 2500 jaar geleden de wijnbouw in dit gebied hebben geïntroduceerd. En ook in Montenegro wordt wijn gemaakt.

Terroir en druivensoorten

Pas in 2006 heeft Montenegro zich losgemaakt van Servië en bouwt nu een eigen economie op. De wijnbouw in dit kleine land wordt in de laagvlakte tussen de hoofdstad Podgorica en het Skadarskomeer en op de hellingen aan de kust bedreven. Van de ongeveer 4000 hectare wijngaarden in het land wordt meer dan de helft uitsluitende door het wijnhuis Plantaže a.d. geëxploiteerd, dat met de modernste techniek uitgerust is en, ondanks de bedrijfsomvang, kwaliteitswijnbouw nastreeft. De belangrijkste druivensoort is de rode vranac, gevolgd door kratošija, cabernet sauvignon en merlot; bij de witte druivensoorten (ongeveer 20 procent) domineert de alleen hier in Montenegro verbouwde druivensoort krstac over chardonnay, sauvignon blanc en župljanka. De productie van tafeldruiven is niet onbeduidend.

Bron: o.a. WIJN, geschreven door Patrick Fiévez, Sabine Rumrich, Klaus Feiten, Michael Ben-Joseph &
Dimitris Chatzininkolaou (Uitgeverij Ullmann, ISBN: 978-3-8331-4617-6)