
Zoals bij de meeste landen op de Balkan denk je bij Servië niet gelijk aan wijn en wijnbouw. Maar zoals voor de meeste landen op de Balkan opgaat, wordt in wijnland Servië al eeuwen aan wijnbouw gedaan. Sowieso behoort de Balkan tot één van de oudste wijnbouwgebieden van de wereld!
Geschiedenis en wijnstreken in Servië
Op het Servische grondgebied zijn sporen van wijnbouw uit de Bronstijd tot aan de vestiging van de Slaven gevonden. Ondanks de talrijke militaire confrontaties in de loop van de geschiedenis is de wijnbouw tot nu toe redelijk in stand gebleven en begint wat betreft de kwaliteit weer aandacht te krijgen. Het wijnareaal van Servië bedraagt nu ongeveer 75.000 ha (zonder de provincie Kosovo) en is onderverdeeld in negen wijnbouwgebieden, die vooral in de buurt van de rivieren in Donau, de Theiss, de Morava, de Timok en aan hun zijrivieren te vinden zijn:
- Timok – regio in het oosten van centraal Servië.
- Nisava – Zuid-Morava regio in het zuiden van Servië.
- West-Morava – regio in centraal Servië.
- Sumadija – Grote Morava regio in centraal Servië
- Pocerina – regio in het westen van Servië.
- Srem – regio in de provincie Vojvodina (noord Servië).
- Banat regio in de provincie Vojvodina (noord Servië).
- Subotica-Horgos – regio in de provincie Vojvodina (noord Servië).
- Kosovo regio (alleen de Servische delen).

Klimaat en druiven
Het noorden van wijnland Servië heeft een landklimaat, het zuiden heeft een mediterraan klimaat. Het scala aan druivensoorten bevat de rode druivensoorten prokupac, vranac, župljanka, frankovka, cabernet sauvignon, gamay, spatburgunder, kadarka en merlot en de witte druivensoorten smederevka, neoplanta, welschriesling, sauvignon blanc, chardonnay, weibburgunder, plovdina, sémillon traminer en diverse muskaatdruivensoorten.
Een uitzondering betreft nog steeds Kosovo. Door oorlog en de onduidelijke politieke toekomst is dit gebied economisch sterk verzwakt. Sinds 2001 mag er weer wijn, onder andere amselfelder, een mengsel van verschillende soorten worden geëxporteerd als lichte, prettige rode wijn.
Bron: WIJN, geschreven door Patrick Fiévez, Sabine Rumrich, Klaus Feiten, Michael Ben-Joseph &
Dimitris Chatzininkolaou (Uitgeverij Ullmann, ISBN: 978-3-8331-4617-6)