Wijnland Slovenië; gebieden en klimaat

Als eerste staat van het voormalige Joegoslavië verkreeg wijnland Slovenië in 1991 de onafhankelijkheid en trad het in 2004 als een sterk economisch en stabiel land toe tot de Europese Unie.

Al in de periode van het Oostenrijks-Hongaarse keizerrijk waren de wijnen uit het huidige Slovenië zeer gewild. In die tijd waren ongeveer 50.000 hectare met druivenstokken beplant, vandaag zijn het amper 25.000 ha.

Wijnstreken in Slovenië

Slovenië kent in totaal veertien wijnbouwgebieden en zijn onderverdeeld in drie regio’s:

Wijnstreken Slovenië
  • Primorska ligt in het uiterste westen aan de grens met Italië waarvan de wijnbouwgebieden Collio en het Karstlandschap zich voor het merendeel op Sloveens grondgebied voorzetten. Ook vandaag nog bewerken de wijnbouwers van beide staten wijngaarden in het andere land. De bodem bestaat voornamelijk uit kalksteen en terra rossa (rode aarde). In deze regio liggen vier wijngebieden en hier hebben zich al talloze privéwijngoederen met grote internationale faam gevestigd.
  • Podravje (aan de Drau) is de grootste wijnregio, die zich van de Oostenrijkse Stiermarken tot Kroatië uitstrekt en ook de Sloveense Stiermarken wordt genoemd. De wijngaarden in de zeven wijnbouwgebieden bevinden zich vaak op de steile hellingen met een kalkhoudende of steenachtige ondergrond. Vaak staan de druivenplanten op terrassen. In de stad Maribor groeit een van de oudste wijnstokken van de wereld, die ongeveer 400 jaar oud is.
  • De nog steeds minst geprofileerde regio is Posavje (aan de Sava). De drie wijngebieden strekken zich in het zuidoosten bij de Kroatische grens uit. Hier is de cvicek bekend, een zeer gewilde rode wijn uit meerdere inheemse druivensoorten.

Het klimaat van Slovenië

Het klimaat van Slovenië is zeer interessant, omdat het land onder invloed staat van de Alpen, de Middellandse Zee en het Pannonische Bekken waarbij zich de verschillende zones overlappen en wederzijds beïnvloeden. Vele keren per jaar waait een harde, koude noordoostelijke wind, de bora, over het land.

Het assortiment wijnstokken van de Sloveense wijnbouwers bestaat voor ongeveer 75 procent uit witte soorten, namelijk welschriesling, chardonnay, sauvignon blanc, furmint, riesling, pinot blanc, malvazija, pinot gris, traminer, muskatel, sauvignonasse en de inheemse druiven rebula, pinela en zelen. Tot de blauwe druivensoorten van Slovenië behoren merlot, blaufrãnkisch, cabernet sauvignon, pinot noir en de inheemse druiven refošk en žametovka.

Bron: WIJN, geschreven door Patrick Fiévez & Wolfgang Thomann (Uitgeverij Ullmann, ISBN: 978-3-8331-4617-6)