
In het wijnland Slowakije houdt men zich van oudsher vooral met de landbouw bezig en dit weerspiegelt zich ook in de wijnbouw. Opgravingen tonen aan dat al in de 6e eeuw v.Chr. – dus nog voor de Romeinen – op de Kleine Karpaten door de mens wijnstokken werden benut.
De wijnbouw zette zich met slechts enkele onderbrekingen voort tot in onze tijd. In de late middeleeuwen was Pressburg (de huidige hoofdstad van Bratislava) een belangrijk wijnhandelcentrum. Na de omwenteling in 1989 maakte de privatisering van de grote staatswijnkelders en de wijngaarden echter nauwelijks vooruitgang. Er zijn nog altijd enkele wijnkelders in staatsbezit. Met de ontwikkeling van het privéwijnbouwschap ontstonden veel kleine wijngoederen maar hun producten zijn echter alleen in het land zelf verkrijgbaar. Een uitzondering hierop zijn de wijnen van Château Béla dat aan de Donau ligt en ondersteuning krijgt uit Duitsland dankzij familiebanden met het wijngoed Müller-Scharzhof aan de Saar.
Invloed Donau
Omdat wijnland Slowakije landschappelijk gezien door de Karpaten en hun uitlopers worden beïnvloed, is wijnbouw alleen mogelijk in het zuiden in een ongeveer 500 km lange strook langs de grens met Oostenrijk en Hongarije, waarop de Donau grote invloed heeft. De wijngaarden beslaan nu ongeveer 26.000 ha. In de drie Slowakijse wijnbouwregio’s liggen vijftien wijnbouwgebieden. De belangrijkste centra zijn Pezinok in de Kleinen Karpaten ten noorden van Bratislava, Sered met de sektekelder Hubert (sinds 1825), Nitra, de warme Donauvlakte Modrý Kameñ en in het uiterste oosten van het land het kleine tokaj-gebied ten zuiden van Košice. Na jarenlange controversen over het gebruik van de naam ‘tokaji’ voor dezelfde wijn in Slowakije, die onder hetzelfde klimaat- en dezelfde bodemomstandigheden als in het buurland Hongarije groeit, is een compromis gesloten. In het grensgebied mogen de naar Hongaars voorbeeld geproduceerde wijnen tokaj heten als Slowakije de Hongaarse kwaliteitsnormen volgt en de bescherming van herkomst in acht neemt.
Wijnstreken Slowakije in kaart gebracht

Welke druivensoorten vind je in wijnland Slowakije?
De druivensoorten zijn dezelfde, namelijk furmint, lipovina ( Hárslevelű /lindenblad) en muscat lunel. Hier worden ook de twee tokaj szamorodni-wijnen gemaakt, tokajské samorrodné suché (droog) en tokajské samorodné sladké (zoet).
De tokaji aszú heeft hier de Slowaakse naam tokajský výber; maar hier bedraagt het aantal kuipen slechts twee tot vijf (putnový). De overige druivensoorten in Slowakije zijn voor ruim 80 procent wit, te weten welschriesling, grüner veltliner, müller-thurgau, Pinot Blanc, mädchentraube, rijnriesling, silvaner en traminer. De blauwe druiven zijn overwegend blaufrãnkisch en sankt laurent. De grote wijnkelders produceren ook talloze merkwijnen en cuvées uit meerdere druivensoorten. In Slowakije speelt de productie van tafeldruiven voor eigen gebruik een grote rol.
Bron: WIJN, geschreven door Patrick Fiévez & Wolfgang Thomann (Uitgeverij Ullmann, ISBN: 978-3-8331-4617-6)